Egészségügyi hírek

Jönnek az okos gyógyszerek


Angliában hamarosan forgalomba kerülnek azok az úgynevezett okos gyógyszerek, melyek a beteget és az orvost is tájékoztatják arról, helyesen szedi-e őket a páciens.

A betegeknek nincs más dolguk, minthogy saját orvosságuk mellé még egy extra tablettát is lenyelnek, amely egy ehető érzékelővel rendelkezik, és jeleket ad le a vállon vagy karon viselt tapaszra. Az érzékelő nyomon követi, mikor és milyen adagban vette be a beteg az orvosságot, emellett ellenőrzi az illető szívritmusát és testhőmérsékletét is. A tabletta figyelmezteti a beteget, ha esedékes a következő gyógyszer bevétele, és még azt is ellenőrzi, "gazdája" jól alszik-e és elegendő testmozgást végez-e. Az érzékelőn tárolt valamennyi információ letölthető számítógépre vagy okostelefonra, amelyhez mind a beteg, mind orvosa hozzáfér.

Az élelmiszer-összetevőkből álló tabletta, melynek mérete mindössze akkora, mint egy rizsszem, lenyelése után reakcióba lép a gyomornedvekkel és nagyjából öt percen át képes digitális jeleket leadni. Jelentősége igen nagy, mivel számos beteg nem szedi rendesen az előírt gyógyszereit, ami nagyban rontja gyógyulási esélyeiket.

A Lloyds gyógyszergyár már aláírta a szerződést a Proteus Biomedical egészségbiztosítóval, így a szer hamarosan forgalomba kerülhet Angliában, ahol a betegek nagyjából havi 50 fontért juthatnak hozzá.