Egészségügyi hírek

Jolie és Pitt kétmillió dollárt adományozott Etiópiának

betegszoba.hu


A sztárházaspár, Angelina Jolie és Brad Pitt kétmillió dollárt adományozott Etiópiának az AIDS-ben és tuberkulózisban szenvedő gyermekek megsegítésére - jelentette be hétfőn a Global Health Committee (GHC) nonprofit szervezet.

"A pénzt egy központ létrehozására fordítjuk az AIDS-ben és tuberkulózisban szenvedő gyermekeknek Addisz-Abeba fővárosban" - áll a GHC közleményében. A klinikát a házaspár hároméves, örökbefogadott etióp származású lányáról, Zaharáról nevezik el. Egy hasonló kambodzsai egészségügyi központ mintájára fogják kialakítani, amelyet szintén Pitt és Jolie alapított. "Azt reméljük, hogy amikor Zahara felnő, ő veszi át a klinika irányítását, és folytatja a küldetést" - nyilatkozta Pitt.

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) becslése szerint közel egymillió gyermek árvult meg az AIDS következtében Etiópiában. "Az a célunk, hogy átvigyük a Kambodzsában elért sikert Etiópiába, ahol az emberek feleslegesen halnak meg tuberkulózisban, a gyógyítható betegségben, és HIV/AIDS-ben, a kezelhető betegségben" - nyilatkozta Jolie, az Oscar-díjas színésznő, aki az ENSZ Gyermekalapjának jószolgálati nagyköveteként dolgozik.#img1#

"A Jolie-Pitt adomány lehetővé teszi számunkra, hogy eljuttassuk az ellátást, és megkönnyítsük a szenvedést a TB és AIDS beteg gyermekeknek" - mondta Anne Goldfeld, a GHC társalapítója, s Harvard Orvosi Egyetem professzora.

Brad Pitt és Angelina Jolie együtt hat gyermeket nevelnek, az idén Franciaországban született ikreket, Knox Leont és Vivienne Marcheline-t, a kétéves Shiloh-t, és az adoptált gyermekeket, Zaharát, a vietnami Paxot és a kambodzsai Maddoxot. A család ideje nagy részét dél-franciaországi birtokán tölti.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint Etiópiában a világon a második legmagasabb a tuberkulózis aránya, és körülbelül 1,7 millió ember fertőzött HIV-vírussal.