Egészségügyi hírek

Javítható az alvászavarosok memóriája


Zavaros a fejed, miután rosszul aludtál? Kutatók egy lépéssel közelebb kerültek a megoldáshoz, hogy ezt mi okozza. Az alvászavar nehezíti agy memóriájának működését. A Pennsylvaniai Egyetem Nature című újságban közölt cikkében Christopher G. Vecsey professzor, Ted Abel és kollégáik leírták azt a kémiai láncreakciót, ami alvászavarhoz vezet, valamint a probléma lehetséges megoldását.

A kutatók elektródákkal sokkolták a kísérleti egereket, ami gátolta őket a ketrecükben való mozgásban - ezután öt órán keresztüli alvásmegvonásnak tették ki őket. Az alvásban akadályozott egyedek kevésbé emlékeztek arra, hogyan mozoghatnak ketreceikben, mint az aludni hagyott állatok.

Az alvásmegvonásban részesült egerek esetén több foszfodiészteráz-4 nevű enzim (PDE4) volt mérhető. A PDE4 a cAMP nevű anyag bontásában játszik szerepet, amely az agy speciális területében a memória kialakulásáért felelős. A kutatók ezért a PDE4 blokkolására használt szerrel, a roliprammal kezelték az egereket. A rolipram hatására az alvásmegvonásban részesült állatok jobban teljesítettek az elektrosokkos vizsgálaton.

Azonban a kutatók mégsem ajánlják a rolipram emberi gyógyászatban való felhasználását. Szerintük a jövőben lehetséges egy olyan PDE4-et célzó szer gyártása, mely erősíti az alvászavarosok kognitív funkcióit.

Alvásminőség felmérés

Kérjük töltse ki alvástesztünket, amellyel most részt vehet nyereményjátékunkon is! A 2016.09.05 - 10.31 között kitöltött tesztek között 10 db 5.000.- Ft értékű Pharma Nord ajánékcsomagot sorsolunk ki.