Egészségügyi hírek

Javíthatja a memóriát a mélyagyi stimuláció

betegszoba.hu


Az eddig csak különböző mozgászavarok és a Parkinson-kór kezelésében használt mélyagyi stimulációs műtét (DBS) más betegségek gyógyításában is hasznos lehet-állítják a Torontói Nyugati Kórház kutatói.

A hipotalamusz régióban végzett DBS például segítheti a krónikus fejfájás és a túlzott agresszió kezelését, egy esetben pedig egy kórosan elhízott páciensnél alkalmazott DBS a beteg memóriájának javulását okozta. A kutatás részletes leírása az 'Annals of Neurology' című szaklapban olvasható.

A tanulmányban szereplő beteg egy ötvenes éveiben lévő férfi, aki közel húsz éve kóros elhízással küzd. Mivel a többi kezelési módszer csődöt mondott, az orvosok a mélyagyi stimulációt választották. A férfi saját elmondása szerint a műtét alatt folyamatosan újraélte gyermek és fiatalkori emlékeit, és ahogy a stimuláció erősödött, az emlékképek is egyre tisztábbak lettek.

Stimuláció során egy beültetett elektróda segítségével a célterületen magas frekvenciájú ingerlést alkalmaznak. Ez megnövelte a temporális lebeny és a hippokampusz aktivitását, amelyek fontos szerepet játszanak a memória működésében.

Két hónappal a műtét után az orvosok visszahívták a pácienst további tesztelés céljából. A tesztek során kiderült, a beteg memóriája jelentősen javult a műtét következtében. "Úgy tűnik a DBS komoly hatással van a limbikus és motorikus agyi pályákra, és ennek köszönhető a memória javulása. Remélhetőleg későbbi kutatások során fény derülhet a jelenség pontos működésére is" - olvasható a kutatók nyilatkozatában.