Egészségügyi hírek

Ingyenes szűrés fiataloknak!


A héten a III. HEGYEM tábor és a debreceni Campus Olimpia résztvevőit szűrik. Ingyenes vércukor-, koleszterin- és testzsír mérésen, valamint szemészeti és bőrgyógyászati szűrővizsgálatokon vehetnek részt a fiatalok, és akár együtt is edzhetnek Erdei Zsolttal a héten a III. HEGYEM táborban.

A Generali a Biztonságért Alapítvány kiemelt figyelmet fordít a gyermekek és fiatalok egészségmegőrzésére és az egészséges életmódra nevelésére, így a nyár folyamán több ifjúsági rendezvényre is ellátogat speciális egészségügyi szűrőbuszával: a HEGYEM tábor után a héten a debreceni Campus Olimpián, a hónap végén pedig a Váci Vigadalomban, majd augusztusban a pécsi Szamárfül Fesztiválon várják az érdeklődőket a szűrőbuszon dolgozó orvosok.

A Generali a Biztonságért Alapítvány tavaly indította Egészségügyi Szűrőprogramját, és azzal egyidőben speciális egészségügyi szűrőbuszát is, annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmód és a betegségek megelőzésének fontosságára. A program során összesen több mint 2600 vizsgálatot végeztek el a szakemberek, és súlyos egészségügyi problémákra hívták fel a figyelmet, valamint több komoly betegséget is kiszűrtek. 2013-ban az Alapítvány egészségprogramjával kiemelten a fiatalok felé fordul, hiszen ebben a korosztályban különösen fontos az egészséges életmódra nevelés. A szűrőbusz idén már ellátogatott az Alapítvány által támogatott miskolci, komáromi és mátészalkai gyermekotthonokba, ahol több mint 1000 gyermeket vizsgáltak meg, valamint a Szűrőprogram keretében a Városliget Gyermeknapon is mintegy 1340 szűrővizsgálatot végeztek el. A Generali a héten a III. HEGYEM táborban és a Campus Olimpián várja majd a fiatalokat, míg a nyár hátralévő részében a Váci Vigadalomba és a pécsi Szamárfül Fesztiválra látogat a szűrőbusszal.

Az egészséges életmódban nagy szerepet tölt be a sport, az Alapítvány ezért különböző sportesemények felkarolásával is törekszik e céljának előmozdítására. Az Erdei Zsolt Sportegyesülettel együttműködve részt vesz több, az egyesület nevével fémjelzett eseményen is. A HEGYEM tábor – melynek Erdei Zsolt a nagykövete – nehéz helyzetben lévő gyermekeket motivál a sportra, többek között azzal, hogy együtt is edzhetnek a világbajnok bokszolóval. A Generali a Biztonságért Alapítvány szűrőbusza július 16-án, 10.00 és 16.00 óra között várja a majd a tábor résztvevőit ingyenes szűrővizsgálatra. 

A tábor után a debreceni Campus Olimpiára látogat majd az Alapítvány, melyet szintén kiemelten támogat, a strandröplabda-verseny névadója. A szűrőbusz a kétnapos rendezvény második napján, július 18-án látogatható majd a debreceni Nagyerdei Kultúrpark (Állatkert és Vidámpark, Ady Endre út) előtti sétányon, itt ingyenes bőrgyógyászati, szemészeti vizsgálatot, háziorvosi tanácsadást, vércukor- és koleszterinmérést, valamint vérnyomás- és BMI-mérést lehet kérni. 

A Generali Szűrőbusz nyári állomásai:
    III. HEGYEM Tábor, Salgóbánya, július 15-19.
    Campus Olimpia, Debrecen, július 17-18.
    Váci Vigadalom, Vác, július 27-28.
    Szamárfül Fesztivál, Pécs, augusztus 25-26. 

További információk az Alapítvány honlapján és Facebook oldalán:
http://alapitvany.generali.hu/kezdemenyezeseink.php?page=1
https://www.facebook.com/generalimosolyvadasz


Gyulladásos szívbetegségek (szívbelhártya, szívburok, szívizomzat)

A szívbelhártya gyulladás (endocarditis) a szívet és a szívbillentyűket bélelő hártya gyulladásos megbetegedése, rendszerint (főleg bakteriális, esetenként gombás) fertőzés miatt. Korábban fennálló szívbillentyűbetegség hajlamosít rá, ezért a szívbillentyűbetegnek minden invazív beavatkozás (pl.: fogászati kezelések) előtt megelőző célzatú antibiotikumot kell kapniuk. A szívizomgyulladást (mycarditist) legtöbbször vírusfertőzés okozza. Esetenként allergiás reakció része, máskor vegyszerek, vagy az egész szervezetet érintő gyulladásos folyamatok váltják ki. A szívburok gyulladása (pericarditis) jellemzően vírusfertőzés következménye, máskor baktériumok, gombák okozzák.

Eddigi bejegyzések

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 14. 12:05

Történet: A szívbelhártya gyulladás (endocarditis) a szívet és a szívbillentyűket bélelő hártya gyulladásos megbetegedése, rendszerint (főleg bakteriális, esetenként gombás) fertőzés miatt. Korábban fennálló szívbillentyűbetegség hajlamosít rá, ezért a szívbillentyűbetegnek minden invazív beavatkozás (pl.: fogászati kezelések) előtt megelőző célzatú antibiotikumot kell kapniuk.
A szívizomgyulladást (mycarditist) legtöbbször vírusfertőzés okozza. Esetenként allergiás reakció része, máskor vegyszerek, vagy az egész szervezetet érintő gyulladásos folyamatok váltják ki.
A szívburok gyulladása (pericarditis) jellemzően vírusfertőzés következménye, máskor baktériumok, gombák okozzák. Olyan egész szervezetet érintő betegségek részjelensége is lehet, mint egyes autoimmun betegségek, reumás láz, tbc, egyes ráktípusok, leukémia, veseelégtelenség, AIDS, pajzsmirigytúlműködés. Az immunrendszert gyengítő besugárzás, de a mellkast ért különböző sérülések is előidézhetik. Az okot gyakran nem sikerül kideríteni.
Kezdeti tünetek: Húgyrendszer:
a vizelet színének megváltozása, kevés vizelet, vérvizelés
Ideg-, csont- és izomrendszer:
ájulás
Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
bőrkiütés, köröm alatti bevérzés, sápadtság, vizenyő (boka, lábszár, lábfej duzzanata), vörös, fájdalmas csomók a kéz- és lábujjpárnákon (osler-csomó), vörös, fájdalmatlan foltok a tenyér és talp bőrén
Általános tünetek:
éjszakai izzadás, fáradtság, fejfájás, fogyás, gyengeség (fizikai), hidegrázás, izomfájdalom, izületi fájdalom, izzadás, láz, mellkasi fájdalom, torokfájás
Has és emésztő rendszer:
hasmenés
Keringés és légzés:
lefekvéskor nehézlégzés, légszomj, nyakba, vállba, hátba, hasba sugárzó éles, szúró fájdalom, mely felülésre enyhül, száraz köhögés, szívritmuszavar, szívzörejek és egyéb szíveredetű hangjelenségek, terheléskor légszomj
Magatartás, felismerés, érzelem:
nyugtalanság és agitálás
Gyógyszerek: Szívbelhártyagyulladás: célzott antibiotikum vénásan hosszú ideig (hat hét legalább). Szívizomgyulladás: esetenként antibiotikum, gyulladáscsökkentő szerek, vízhajtók, szívelégtelenség elleni gyógyszerek, véralvadásgátlók. Szívburokgyulladás: fájdalomcsillapítás (aszpirin, ibuprofen, szteroidok), vízhajtók, esetenként antibiotikum, gomba ellenes szerek).
Alternatív gyógymódok:: Szívbelhártyagyulladás: esetenként műtétre van szükség az agyi erek trombózisának veszélye, valamint a szívelégtelenség gyógyítása miatt. Szívizomgyulladás: sószegény diéta, csökkent terhelés, pacemaker szükség esetén. Szívburokgyulladás: szükség lehet a szívburok becsövezésére, hogy a szívburok lemezei közt felhalmozódott folyadékot el lehessen távolítani.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Szövődmények Szívbelhártyagyulladás: szívritmuszavar, agyi erek trombózisa (szélütés), agytályog, szívelégtelenség, vesebetegség, sárgaság, súlyos billentyűkárosodás. Szívizomgyulladás: szívelégtelenség, szívburokgyulladás, szívizomelfajulás. A kórjóslat a kiváltó októl és a beteg általános állapotától függ, a teljes gyógyulástól a súlyos szívelégtelenségig széled a paletta. Szívburokgyulladás: szívritmuszavar, szívtamponád, szívelégtelenség, konstriktív pericarditis (a szívburok gátolja a szív mozgását, itt-ott összenő a szívvel). A lefolyás változó, enyhe, önmagától gyógyuló esetektől a súlyos, életveszélyes formáig minden előfordulhat. A gyógyulás általában 2 hét- 3 hónap közötti.