Egészségügyi hírek

Hatékony pikkelysömör elleni készítmény

betegszoba.hu


Egy új készítmény drámai javulással kecsegtet a pikkelysömörtől szenvedők számára. Kutatók szerint néhány esetben mindössze egy injekció beadása után hat hónapig tart a pozitív hatás.

'Az általunk folytatott kutatások világosan mutatták, hogy működik, sőt, nagyon hatásosan működik a gyógyszer'- mondta Dr. Gerard G. Krueger, a Utah Egyetem dermatológiai tanszékének vezetője. 'Szerintem igen hatásos kezelésnek ígérkezik. A gyógyszerkipróbálás harmadik fázisában ugyanazt tapasztaltuk, mint a másodikban, nincs ok amiért ne hinnénk benne.'- tette hozzá a szakember, aki szerint a gyógyszerkipróbálás ezen szakasza 2008-ra érhet véget.

'Természetesen szükséges a kipróbálás 3. fázisát részletesen elemezni és néhány hosszú távú hatást meghatározni, elvégre ez mégiscsak egy új gyógyszer, habár a kísérletek során a betegek szinte varázslatos javulást mutattak.' - tette hozzá Liz Horn a Nemzetközi Pikkelysömör Alapítvány kutatásért felelős vezetője. 'Néhány betegnek elég volt egy injekció ahhoz, hogy viszonylag hosszú ideig tünetmentesek maradjon.'- tette hozzá.

A pikkelysömör az amerikaiak 2-2,6 százalékát érinti, ez körülbelül 5,8-7,5 millió embert jelent. A betegség akkor jelentkezik, ha a bőrsejtek a felszínen felhalmozódnak mielőtt még lehámlanának és ez piros foltokat, pikkelyszerű bőrdarabkákat okoz. Ezek a foltok égő érzést, viszketést idéznek elő. Leggyakrabban a könyökön, térden, arcon, tenyéren, a lábon jelennek meg, de gyakorlatilag bárhol megjelenhetnek.

Az orvosok azt mondják, hogy a betegség kapcsolatban áll a genetikával és az immunrendszerrel. Azt azonban senki sem tudja megmondani, hogy miért jelennek meg először vagy hogy mi okozza a szétterjedést.

A szóban forgó kutatásba 320, súlyos pikkelysömörös beteget vontak be, akiket véletlenszerűen választottak ki arra, hogy különböző dózisú és időpontban beadott interleukin-12/23 antitestet, vagy csak placebót (hatóanyagot nem tartalmazó készítmény) kapjanak kezelésként.

Az egyszeri, 45 mg dózisú terápia a betegek kicsit több mint felénél 75 százalékos javulást eredményezett. Ugyanez a javulási arány 59 százalék volt azoknál, akik egyszeri 90 mg-ot kaptak, illetve 67 százalék azok körében, akik négyszer 45 mg-ot kaptak egy héten át. Akik heti 90 mg-ot kaptak négy héten át, a tünetek 75 százalékos javulása 81 százalékánál volt megfigyelhető. Ekkora javulási arányt csupán a placebo-t kapók 2 százalékánál tapasztaltak.

Voltak azonban olyanok, akik tünetei 90 százalékban javultak. A korábban említett kezelési csoportokban ez 23, 30, 44 és 52 százalék volt. A gyógyszerrel kezeltek 79 százalékánál jelentek meg mellékhatások, ugyanez az arány a placebóval kezelteknél 72 százalék volt. Ez a különbség statisztikailag nem számít jelentősnek. A szakemberek szerint - mivel a szóban forgó gyógyszer immunkészítmény- az eredmények arra utalnak, hogy a pikkelysömör immuneredetű betegség.