Egészségügyi hírek

Harc a soványság ellen

betegszoba.hu


A franciák merész vállalkozásba fogtak: le akarják tiltani az olyan honlapokat és blogokat, melyek arra bátorítják a fiatal lányokat, hogy vészesen sovánnyá váljanak. A divatguruk, egészségügyi szakértők és a politikusok körében máris nagy vihart kavart az elképzelés.

Az alapvető jogszabály, melyet a Nemzetgyűlés ezen a héten fogadott el, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető bűncselekménnyé minősítené az anorexiára vagy extrém soványságra való felbujtást a honlapokon, magazinokban és hirdetésekben. Az intézkedés azokat az anorexiatámogató honlapokat célozza meg, melyek az Egyesült Államokban az 1990-es években jelentek meg, és mára már Franciaországot is elérték. Az ilyen oldalak magukat önpusztító módon a szépségért éheztető lányoknak szolgálnak ötletekkel. "Az elmúlt évben robbanásszerűen nőtt az ilyen tartalmú honlapok száma" - nyilatkozta egy jobboldali képviselő, Valery Boyer, a törvényjavaslat előterjesztője. A megszavazott jogszabály az elkövetkezendő hetekben kerül a Szenátus elé végső jóváhagyásra. Boyer az AFP-nek nyilatkozva elmondta, hogy a weboldalakon beteges tanácsokat találhatnak a lányok arra vonatkozóan például, hogy hogyan hazudjanak a szüleiknek. "Ez mentális manipuláció."

A csontsovány modellek, Kate Moss és Nicole Richie fényképével fémjelezve az oldalakon megtalálható a "pro-ana"mozgalom tízparancsolata. 1. Senki sem lehet szép addig, amíg nem elég vékony. 2. A karcsúság fontosabb, mint az egészség. És végül: 10. A soványság és a éhezés a valódi akaraterő és siker bizonyítékai. Egy másik oldal, az "Ana ma reine" (Ana az én királynőm) trükkökkel "segíti" az evés elkerülését. Eszerint érdemes arra hivatkozni, hogy hivatalosak vagyunk egy barátunkhoz vacsorára, vagy csak apró falatkákat csipegetni az ételből.

Boyer biztos benne, hogy a bloggerek és a honlapok működtetői önként visszavonják az ilyen tartalmakat, ám az ellenállókkal szemben gyors akciókat vár el. "Már megvannak rá az eszközeink, hogy elkapjuk őket" - figyelmeztetett Boyer, aki Nicolas Sarkozy elnök kormányzó pártjának tagja.

A tervezet bemutatásakor Roselyne Bachelot egészségügyi miniszter az általa "halálos üzenetnek" nevezett tanácsok elterjedésére hívta fel a figyelmet, melyek azt sugallják a fiatal lányoknak, hogy az anorexia és a bulímia lehetséges életforma, nem pedig betegség. "Az ilyen üzenetek halálosak. Országunknak meg kell tudni büntetni azokat, akik ilyen weboldalak mögé rejtőznek" - nyilatkozta Bachelot.

A büntetés két évig terjedő szabadság vesztés, illetve 30 000 euró (7,5 millió forint) bírság. Három évet, illetve 45 000 eurót (11,3 millió forint) akkor lehet kiszabni, ha a felbujtás halált okozott. Egyesek azonban megkérdőjelezik az intézkedés hatékonyságát az anorexia elleni harcban. A betegség jelenleg 30-40 000 francia nőt érint. A Liberation Jean-Paul Gaultier divattervezőt idézve írta: "Az ilyen jellegű problémákat nem a törvények, hanem a belátás oldja meg." A szocialista ellenzékiek tartózkodtak a szavazástól mondván számos blogger maga is táplálkozási problémákkal küszködik." "Ez egyszerűen nevetséges és groteszk. Az egészséggel kapcsolatos törvényeknek is vannak határaik" - nyilatkozta a szocialisták szakpolitikusa Jean Marie Le Guen.

Sophie Criquillion-Doublet pszichiáter szerint: "Franciaországban már tudjuk, hogyan büntessünk, hogyan kezeljünk, ám úgy tűnik, még mindig nem ismerjük a megelőzést. Időben észre kell venni a táplálkozási zavarokat, különben kezelhetetlenné válnak. Fel kell figyelni az alacsony önértékelésre és a magatartásváltozásokra."

Az alsóházi szavazás egy héttel azután zajlott, hogy a francia divatágazat megállapodást írt alá arról, hogy a magazinok hirdetéseiben és Párizsban, a divatvilág fővárosának kifutóin az egészséges testképet fogják reklámozni.

Az egészséges testsúllyal kapcsolatos aggodalmak akkor kerültek a nyilvánosság érdeklődésének központjába, mikor a 21 éves brazil szupermodell, Ana Carolina Reston 2006 novemberében elhunyt. Reston mindössze kevesebb mint 40 kilót nyomott 170 centiméteres magasságához képest. A 22 éves uruguayi Luisel Ramos egy divatbemutató során a kifutón esett össze és lelte halálát 2006-ban Montevideóban. Oliviero Toscani olasz fényképész tavaly készült anti-anorexia fotósorozata is vitákat váltott ki. A képeken a 165 centi magas, és csak 32 kilós francia Isabelle Caro látható. A No-1-ita olasz ruhagyártó cég reklámjaként közzétett fényképek a milánói divathét kellős közepén kerültek a nyilvánosság elé "Nemet az anorexiára" szlogennel, ám Franciaországban betiltották őket, mondván nem lehet reklámot csinálni egy ember betegségéből.

A megállapodás számos irányelvet lefektet, ám valódi intézkedések bevezetését nem tartalmazza. Spanyolországban a kifutón szereplő modellek súlyát már korlátozzák.