Egészségügyi hírek

Harc a női körülmetélés ellen


A hátborzongató gyakorlat visszaszorításáról szóló szombati nemzetközi konferencián a szakértők egyöntetűen elismerték, hogy Afrikában a női nemi szerv csonkítása elleni harcot a férfiak részvétele nélkül nem lehet megnyerni.

"Ha a férfiak úgy döntenek, hogy felhagynak a gyakorlattal, a nők biztosan követik a példájukat, mert jelenleg egyetlen nőt sem látok Maliban, aki kiállna és bejelentené: "Körül kell metélni a lányainkat" - mondta Omar Mariko orvos, parlamenti képviselő. "Kik azok, akik hangosan állítják, hogy ez a tradíciónkhoz, kultúránkhoz tartozik? Természetesen a férfiak."

"Ha változtatni akarunk, a közösség egészével kell együttműködnünk" - tette hozzá Elise Johansen, az Egészségügyi Világszervezet munkatársa. "Az is kiderült ugyanakkor, hogy sok országban a férfiak jobban ellenzik a gyakorlatot, mint a nők, tehát ha jobban bevonjuk őket, nagyobb az esély a változásra." Johansen szerint előfordul, hogy az anyák és nagymamák megvárják, hogy a ház ura elmenjen otthonról, és akkor viszik lányukat körülmetéltetni.

Maliban a WHO adati szerint a 15 és 49 év közötti nők 90 százaléka csonkíttatta meg nemi szervét. A női nemi szerv csonkítás világszerte 28 országban 120-140 millió nőt érint, főként Afrikában és a Közel-Keleten.

"A női nemi szerv csonkítás, más néven női körülmetélés mind azonnali, mind hosszú távú problémákat okoz a nők és lányok egészségére nézve, és emberi jogaikat is sérti" - jelentette ki az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF). Az UNICEF szerint a csonkítás intenzív fájdalmat, időnként vérzést, súlyosabb esetekben pedig terméketlenséget, vagy akár halált is okozhat.

Mariko elmondta, hogy országában a törvények sajnos nem tiltják a gyakorlatot, de reménykeltőnek nevezte az üggyel kapcsolatos kezdeményezéseket, többek között azt a találkozót, amelyet a vadásztörzsek 200 törzsfőnökének szerveztek. A vezetőknek lejátszottak egy filmet, amely a gyakorlatot mutatta be, majd egész éjszaka tárgyaltak a kérdésről. Mariko szerint a vadászok ezután megesküdtek, hogy soha többé nem engedik lányaikat körülmetéltetni.

"Afrikában minden, ami összefügg a szexualitással, tabunak számít" - állítja Abdoulaye Sow mauritániai antropológus. "A nők arra kényszerültek, hogy egyedül birkózzanak meg a saját és lányaik testével kapcsolatos kérdésekkel, míg a férfiak csak távolról szemlélték a gyakorlatot. Amint azonban a férfiak többet tudnak meg a gyakorlat egészségügyi veszélyeiről, és valóban megértik, mi is ez, általában megdöbbennek, és sokkal elítélőbben reagálnak. Ennek ellenére a férfiak is nagymértékben felelősek, mivel megkövetelik, hogy arájuk a házasság napján szűz legyen. Bizonyos kultúrában pedig a körülmetélést a szüzesség garanciájának tekintik."

A közhiedelem szerint a női nemi szervcsonkítás megakadályozza, hogy a nők házasságon kívül teherbe essenek, ami a legnagyobb botránynak számít, és arra készteti őket, hogy elmondják muzulmán imáikat.

A küzdelmet nem csak az egészségügy, hanem a kultúra területére is át kell terelni Mauritániában, ahol az antropológus szerint a nők 71 százaléka érintett a gyakorlatban. A témát a nők anyanyelvén kell megbeszélni, mindennapi életükből vett példákkal színezve.