Egészségügyi hírek

Hangszálproblémát okozhat a munka

betegszoba.hu


Az UAB (Universitat Autonoma de Barcelona) és a Vall d'Hebron Kórház kutatói két betegnél is dianosztizált olyan hangszál-diszfunkciót, amely köhögést és légzési nehézséget okozott és a munkahelyükön belégzett irritáló anyagok következtében alakult ki. Ezidáig az orvosi szakirodalom csak két esetet írt le, ahol hangszál diszfunkció jelentkezett mint foglalkozási ártalom.

A hangszál diszfunkció olyan betegség, ami a  belégzésnél záródó hangszalag miatt jön létre, amelynek normál körülmények között ilyenkor nyitva kellene lennie. A viszonylag gyakori betegséget sokszor tévesztik össze a bronchiális asztmával az olyan tünetei alapján, mint a köhögés, fuldoklás-érzés, zihálást, rekedtség és légzési nehézség. Néha olyan súlyosak a tünetek, hogy a beteget intubálni kell vagy intenzív osztályon kezelni.

A diszfunkció diagnózisa azon a megfigyelésen alapul, hogy az áramlás-térfogat görbe belégzési szára ellapul és laringoszkóppal (a gége vizsgálatára használt eszköz) látható a hangszalag záródása. Az ebben a betegségben szenvedő embereknél gyakran jelentkeznek pszichiátriai problémák, különösen a szorongás és/vagy depresszió. Amikor stresszes helyzetben találják magukat, akkor gége porcai rendellenesen működnek, a hangszalagok záródásához vezetve.

Az elmúlt 15 évben a szakirodalomban több olyan esetet is leírtak, ahol a páciens úgy érezte, gyakran nem működtek jól a hangszálai. Ezekben az esetekben a panaszok akkor kezdődtek, ha véletlenül nagy dózisú irritáló anyagot lélegeztek be a munka során. A betegeknél minden alkalommal ugyanazok a tünetek jelentkeztek, amikor akkor is, ha más irritáló anyaggal találkoztak, mely az adott dózisban normális esetben nincs káros hatással a humán szervezetre.

A két újonnan diagnosztizált beteggel a Xavier Nunoz, az UAB professzora és a Vall d'Hebron Kórház orvosa, által vezetett kutatócsoport foglalkozott. A tudományos közlemény a 'Scand J Work Environ Health' folyóiratban jelent meg. A páciensek csak akkor szenvedtek ettől a diszfunkciótól, amikor a egy speciális anyaggal találkoztak, de más irritáló anyag hatására nem jelentkeztek a tünetek. Ezek a speciális anyagok az iroko és a vörös cédrus fája volt egyik esetben és nyomtatópatron-tinta a másik esetben.

Erről a betegségről igen kevés tudományos munka jelent meg. A helyes diagnózis különösen fontos, mivel a diszfunkcióra megoldást jelenthet más munkahely keresése vagy az adott anyaggal való kapcsolat kerülése is. A kutatók szerint a szakorvosoknak szükséges tájékozódni erről a betegségről, hogy a helytelen diagnózist elkerüljék, mivel könnyen összetéveszthető más betegségekkel, például az asztmával.