Egészségügyi hírek

Halálos kimenetelű lehet a zsírmáj


A Karolinska Intézet kutatói szerint a nem-alkoholos eredetű zsírmáj betegség (NAFLD) az egészséges populációval összehasonlítva magasabb halálozási arányt jelent.

Az emelkedett májenzim-értékek leggyakoribb oka az NAFLD. A zsírmáj (szteatohepatitisz) a zsírok egy fajtájának (a triglicerideknek) túlzott felhalmozódása a májsejtekben.

A svéd munkacsoport Dr. Cecilia Söderberg vezetésével akarta tisztázni, hogy az ebben a betegségben szenvedő betegeknek milyenek az életkilátásaik más májbetegekhez, illetve az egészséges népességhez képest.

A Hepatology című folyóirat februári számában megjelent vizsgálat 256, 33 és 57 év közötti férfit és nőt tanulmányozott, akiket emelkedett májenzim-értékekkel kezeltek. Mindegyikükből szövettani mintavétel történt. További feltétel volt, hogy a betegek csak mérsékelten fogyasztottak alkoholt. A statisztikai módszerekkel kívánták igazolni, hogy relatív halálozási kockázatot jelent-e a betegség.

A tanulmány rávilágított, hogy a vizsgált 28 éves időszakban az emelkedett májenzimek magasabb halálozási kockázatot eredményeztek. Az NAFLD az egészséges populációhoz képest magasabb kockázattal társult, ez azonban nem érte el a krónikus vírusos májgyulladás és az alkoholos májbetegek kockázatát. Az NAFLD-s esetekben az első és második leggyakoribb halálok a szív- és érrendszeri megbetegedés, illetve a nem májeredetű rosszindulatú daganat volt - a májeredetű halálok csak a harmadik volt a sorban.

Dr. Paul Angulo, a Kentucky Egyetem munkatársa szerint Söderberg tanulmánya megerősíti a korábbi vizsgálatok eredményét, azonban kritizálta a túl alacsony esetszámot. Ráadásul azt is megkérdőjelezi, hogyan kategorizálták a betegeket, ugyanis Söderberg, és más tudományos vizsgálatok is figyelmen kívül hagyták a gyulladást, a májsejtek hólyagosodását, valamint a kötőszöveti szaporulatot, azon szövettani jeleket, melyek prognosztikai jelentőséggel bírnak.