Egészségügyi hírek

Gyümölcskoncentrátum a megfázásra


A berlini Charité Orvosi Egyetem kutatói elsőként mutatták ki, hogy egy speciális étrendkiegészítő - amely gyümölcs- és zöldségkoncentrátumokból készült - jelentősen csökentheti a megfázással töltött napok számát. A British Journal of Nutrition című szaklapban megjelent riport főleg a gyorsabb gyógyulásban és az orvosságokra költött kiadások csökkentésében látja a termék előnyeit.

A "Juice Plus+"  nevű terméket a Charité több mint ötszáz alkalmazottjával együttműködve, egy nyolchónapos kísérlet során tesztelték. Az alanyok fele naponta egyet bevettek a készítményeből, míg a többiek csak placebót kaptak. Két hónap után mindkét csoport tagjai között ugyanannyian mutatták a megfázás tüneteit, ugyanakkor az a csoport, amelyik a valódi termékből kapott, sokkal enyhébb tüneteket produkált. A kérdés most az, vajon a termék hosszútávon is alkalmas-e a tünetek súlyosságának enyhítésére, ehhez azonban további kutatásokra van szükség. Emellett egyelőre az előállítás speciális folyamata sem teljesen világos.

Stefan Willich, a Charité Társadalom-orvostani, Járványügyi és Egészségügyi-gazdaságtani Intézetének professzora, a tanulmány vezetője így nyilatkozott: "Az eredmények biztatóak, mert azt mutatják, hogy bizonyos étrendkiegészítők mérsékelhetik a közönséges megfázás gyakran komoly következményeit."

A tanulmány pártatlanságát azzal biztosították, hogy a termék előállítójának semmiféle információt nem adtak ki a kísérletről, továbbá az eredmények összegzésébe sem vonták be őket.