Egészségügyi hírek

Gyulladáscsökkentő hatása van az omega-3 zsírsavaknak


A középkorú és idősebb, túlsúlyos emberek körében az omega-3 zsírsavnak gyulladáscsökkentő hatása van, és a táplálék-kiegészítő rendszeres szedése megelőzhet, sőt akár kezelhet is bizonyos betegségeket, derült ki egy új amerikai tanulmányból.


Négyhavi omega-3 étrend-kiegészítő kúra átlagosan csaknem 10%-kal lecsökkentette egy olyan fehérje arányát a vérben, melynek jelenléte általában gyulladásra utal a szervezetben, továbbá más egyéb gyulladást előidéző anyag arányszáma is kis mértékben csökkent az omega-3 zsírsav terápia hatására. Összehasonlításképp, a kísérletben résztvevő placebóval kezelt páciensek esetében ugyanezen gyulladást előidéző anyagok aránya átlagosan 36, illetve 12%-kal emelkedett.

A krónikus gyulladás számos betegséggel állhat összefüggésben, többek között szívkoszorúér betegségekkel, a 2-es típusú diabétesszel, köszvénnyel, ízületi gyulladással és az Alzheimer-kórral is.

Az Ohiói Állami Egyetemen végzett kísérlet résztvevői 2,5 gramm, illetve 1,25 gramm aktív omega-3 többszörösen telítetlen zsírsav táplálék-kiegészítőt kaptak. A többszörösen telítetlen zsírsavak nevezik köznyelven "jó zsíroknak", melyek megfelelő mennyiségben és rendszeresen fogyasztva jótékony hatással vannak az egészségi állapotra. A résztvevők harmadik csoportja placebót kapott, amely megfelelt egy átlagos amerikai ember napi olajfogyasztásának.

A kísérletben összesen 138 felnőtt (45 férfi és 93 nő) vett részt, akik alapvetően egészségesek voltak, de vagy túlsúlyosak voltak, vagy nagyon inaktív életmód folytattak. A résztvevők átlagos életkora 51 év volt. A testtömeg-indexük (BMI) alapján a vizsgált személyek 91%-a túlsúlyos volt, míg 47% erősen elhízott.  

"A kutatás eredményeiből egyértelműen kiderült, hogy az omega-3 zsírsavak egyrészt megelőző hatásúak, tehát védelmet nyújtanak a gyulladások kialakulása ellen, másrészt pedig terápiás hatásúak, tehát képesek lecsökkenteni a már korábban kialakult gyulladásokat is", nyilatkozta Dr. Jan Kiecolt-Glaser, az Ohiói Állami Egyetem pszichiátria és pszichológia professzora, a tanulmány szerzője. 

"Fontos megjegyezni, hogy az omega-3 zsírsav nem helyettesítheti a helyes és egészséges életmódot, de a már kialakult gyulladásos betegségek ellen nagyon hatásos lehet az omega-3 rendszeres fogyasztása", folytatta Kiecolt-Glaser professzor.

A tanulmány teljes terjedelmében a Brain, Behavior and Immunity című orvosi szakfolyóiratban fogják publikálni a közeljövőben.