Egészségügyi hírek

Gyógyszer merevedési zavar ellen

betegszoba.hu


Minden évben egymillió lakosra átlagosan 10 és 80 közötti gerincvelő-sérülés esik világszerte. A sérülést követően a férfiak többsége merevedési problémákkal is küzd, melyet azonban úgy tűnik a tadalafil sikeresen tud orvosolni - állítják francia kutatók.

"Világszerte a gerincvelő-sérülések leginkább a fiatal férfiak között alakulnak ki, gyakran okozva ezzel a fizikai problémákon kívül lelki és szociális problémákat is. Merevedési zavarról akkor beszélünk, ha a beteg nem képes a pénisz megfelelően merev állapotát megőrizni ahhoz, hogy kielégítő szexuális életet élhessen." - magyarázza Dr. Francois Giuliano, a kutatócsoport vezetője. Maga a probléma nem is olyan ritka, mivel a gerincvelő-sérült férfiak alig negyede képes a sérülés után szexuális kapcsolatot létesíteni.

A kutató munkatársaival 197 gerincvelő-sérült fiatalember (átlag életkor 38 év) közreműködésével a tadalafil hatékonyságát vizsgálta. Egy négyhetes periódus után a betegeket véletlenszerűen két csoportba osztották, és az első csoportnak (142 fő) hatóanyagot tartalmazó, a második csoportnak (44 fő) hatóanyagot nem tartalmazó, ún. placebo készítményt adtak 12 héten keresztül maximum napi egy 10 mg-os tabletta dózisban. Ezt követően négyhetente értékelték az elért eredményt és ennek függvényében emelték fel 20 mg-ra a dózist.

A vizsgálat kezdetekor a betegek átlagos pontszáma a merevedési zavart vizsgáló nemzetközi teszten 13,4 volt (25 alatti pontszám problémát jelez). A kezelés végére az első csoportban 22,6-ra, míg a második csoportban 13,6-ra emelkedett az átlagos pontszám. Az első csoportban az esetek háromnegyedében volt sikeres a behatolási kísérlet, míg a közösülési kísérletek közel fele lett sikeres. A második csoportban a behatolási kísérletek 41 százaléka, a közösülési kísérletek 17 százaléka volt csak sikeres.

"A tadalafilt viszonylag jól tűrték a betegek, mindkét csoportban a betegek egyharmada jelzett valamilyen rossz mellékhatást. A hatóanyagot kapó betegek közül a két leggyakoribb probléma a fejfájás és a húgyúti fertőzés volt. Mint ahogy az már egyéb vizsgálatok során is beigazolódott, a tadalafil nem csak a prosztataeltávolítás, vagy a cukorbetegség miatt kialakult merevedési zavart képes javítani, hanem a traumás gerincvelő-sérülés után kialakult formát is. A szükségletekhez igazodó (10 vagy 20 mg-os) dózis alkalmazása pedig tovább segíti a betegek nemi életének javulását." - fejtette ki Dr. Guiliano.