Egészségügyi hírek

Gondolta volna? A férfiak agya gyorsabban öregszik

Medipress


A férfiak szürkeállománya gyorsabb ütemben csökken az idő múlásával, mint a nőké, amitől hajlamosabbak például a Parkinson-kórra.

Az erősebb nemnél a mozgásért felelős régiókban is fokozottabb sorvadást lehetett megfigyelni. A tanulmány szerzői szerint „döbbenetes" eltérésről van szó, ami közelebb vihet bizonyos idegrendszeri betegségek, például az ADHD kezeléséhez.

A Szegedi Egyetem munkatársai 53 férfit és 50 nőt vettek górcső alá. A résztvevők átlagéletkora 32 év volt, a legfiatalabb 21 éves volt, a legidősebb pedig 58.

A Brain Imaging and Behaviour című szakfolyóiratban megjelent eredmények alapján több eltérés is mutatkozott a két nem tagjainak agyában, főleg a mozgással és az érzelmekkel kapcsolatos régiókban, valamint az információtovábbításért felelős thalamus-ban.

A szakértők úgy vélik, hogy a különbség a hormonszint-változással áll összefüggésben.

Korábbi kutatások már bebizonyították, hogy a férfiak agytérfogata nagyobb, ám ez nem jelenti azt, hogy okosabbak is – hiszen az elefántok és a bálnák agya például méretesebb, mint az embereké.


Agydaganat

Agydaganatnak nevezzük azt a szövetszaporulatot, mely az agy szöveteiből indul ki. Gyakoribb azonban mikor a test más részeben kialakult daganatok képeznek áttétet az agyba. Mivel az agy be van zárva a koponyába, amely nem tud tágulni, a növekvő daganat növeli a koponyán belüli nyomást. Az agydaganat tüneteit okozhatja a tumor közvetlen hatása az agyidegekre, vagy okozhatja a koponyaűri nyomás növekedése. A tünetek attól is függenek, hogy az agy mely része érintett. A legtöbb agydaganat nem terjed szét a test más részeibe, mint a más szervekből kiinduló rosszindulatú daganatok. Az agydaganatok műtétjét idegsebész szakorvosok végzik.

Eddigi bejegyzések

balisto ( 53 éves nő ) Zalaegerszeg , 1 kórtörténet, 2 kórház értékelés | időpont: 2011. július 6. 8:45

Történet: Egy autóbalesettel kezdődött. Belehajtottam a piros lámpánál álló kocsisorba, amiről a mai napig nincs emlékképem. Orvoshoz mentem, aki megállapította, hogy epilepsziás vagyok, ami okozhatta az emlékezet kihagyást. Aztán MRI felvétel készült, ami egy jobb temporális agydaganatot igazolt. A daganatot eltávolították, utána 25 sugárkezelést kaptam. Ennek már 8 éve, és hála az orvosaimnak, azóta is tökéletesen jól vagyok.
Kezdeti tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
epilepszia-szerű görcsök
Általános tünetek:
gyakori fertőzések
Későbbi tünetek: Ideg-, csont- és izomrendszer:
epilepszia-szerű görcsök
Kórház, rendelő: Vas Megyei Markusovszky Lajos Általános, Rehabilitációs és Gyógyfürdő Kórház, Egyetemi Oktatókórház (Vas megye, Szombathely)
Gyógyszerek: Tegretol, az epilepsziára.
Alternatív gyógymódok:: Flavin csepp
Meggyógyult:    igen