Egészségügyi hírek

Genomra szabott gyógyszereké a jövő

betegszoba.hu


Egyénre szabott, génállományon alapuló egészségügyi ellátással meg lehetne előzni a káros gyógyszermellékhatások következtében előforduló évi több százezer halálesetet, jelentette ki múlt kedden az úttörő genetikatudós, Craig Venter.

A kifizethető génszekvenáló módszerek új generációja szükségtelenné teszi a gyógyszerek különböző etnikai csoportokon való tesztelését is, tette hozzá a londoni Nature Publishing Group által kiadott kommentárjában. Ma a gyógyszerek klinikai tesztelése során gyakran összehasonlítják az eredményeket a különböző rasszok között. Létezik egy új izoszorbid-dinitrát tartalmú szer, melyet speciálisan szívbeteg afroamerikaiak számára fejlesztettek ki. Venter és további három tudós a rockville-i (Maryland) Craig Venter Intézettől fontosnak tartják a kisebbségek kiemelését a vizsgálatok során, ám véleményük szerint a rasszok vizsgálata csak egy szükséges, ám ideiglenes állomás. "A klinikusoknak mostantól nem elég etnikum alapján felírni a gyógyszereket. Az egyén génállományának vizsgálata után kell pontosan célzott kezelést választani" - írják.

Mivel az egyes etnikumokon belül is nagyfokú genetikai változékonyság tapasztalható, mutatnak rá a kommentárban, a közös tulajdonságokkal kapcsolatos elméletek hibásak. Álláspontjuk megvédése érdekében a tudósok két kaukázusi férfi teljesen megszekvenált genomját hasonlították össze. Egyikőjük az amerikai biológus, James Watson, aki a DNS szerkezetének felfedezésében való részvételért kapott orvosi Nobel-díjat, másikuk pedig maga Venter. 2000-ben egy Venter vezette kutatócsoport, illetve egy államilag támogatott riválisuk egyszerre hozták nyilvánosságra a két első teljes egészében megszekvenált emberi genomot.

A Clinical Pharmacology and Therapeutics című újságban megjelent cikkükben Venterék hat, a gyógyszerek anyagcseréjében kulcsfontosságú gént vizsgáltak. Három közülük azonos volt, ám a másik háromnál olyan eltéréseket találtak, melyek számos közismert gyógyszer szedése esetén teljesen eltérő reakciót eredményezhetnek. Venter például a CYP2D6 egyik olyan variációját hordozza, mely segít bizonyos depresszió, pszichózis és szívritmuszavar (arritmia) ellen felírt gyógyszerek lebontásában. Watson ugyanezen génje azonban annyira eltérő, hogy a gyógyszerek egyike sem hatna úgy, mint ahogy kellene. A rákellenes, valamint a magas vérnyomásra szedett gyógyszerek és a véralvadásgátlók is különbözőképp hatnának a két férfire a két másik gén különbözősége miatt, állapították meg a kutatók.

Egyes esetekben egy rossz génváltozat miatt a gyógyszerek toxikus mellékhatásokat okozhatnak, ami hozzájárulhat az úgynevezett gyógyszermellékhatás (ADR) szindróma kialakulásához. Csak az Egyesült Államokban több mint kétmillió ADR eset van évente, melyek közül 100 ezer halállal végződik.