Egészségügyi hírek

Genetikailag más az autisták agya


A legújabb kutatás szerint az autista emberek agya kémiailag eltér az egészségesekétől.

A Nature folyóiratban megjelent tanulmányból kiderül, hogy a frontális és a temporális lebenyek egyedülálló jellegzetességei eltűntek. Az egyes agyi területeken különböző géneknek kell aktívnak lenni, az autisták agyában azonban ugyanaz a génkifejeződés látható.

A brit Országos Autista Szövetség úgy véli, az eredmények nagy jelentőséggel bírnak a jövőbeli kezelések szempontjából. Nagy-Britanniában több mint félmillió embert érintenek autizmus spektrum zavarok, köztük az Asperger-szindróma. A rendellenességet vélhetően genetikai és környezeti hatások együttese okozza.

Daniel Geschwind, a Kaliforniai Egyetem kutatója elmondta, hogy ha véletlenszerűen kiválasztunk húsz autista beteget, mindegyikük betegségének más az oka. Ha viszont azt vizsgáljuk, hogyan hatnak egymásra a gének és a fehérjék az autisták agyában, jól meghatározható közös mintákat találhatunk. Ez a közös vezérfonál lehet a kulcs a betegség eredetének meghatározásához.

A kutatás során brit, amerikai és kanadai kutatók 19 autista és 17 egészséges agyat vizsgáltak. Kimutatták, hogy 209 gén, amelyek az agysejtek működéséért és kommunikációjáért felelnek, alacsonyabb szinten működnek az autisták agyában, az immun és gyulladásos reakciókkal összefüggő 235 gén pedig erőteljesebben fejeződik ki. A kutatók elmondták, hogy e gének közül sokat már korábban összefüggésbe hoztak a betegséggel. Azt is megállapították, hogy az autisták agyában eltűnik a különbség a génkifejeződésben a frontális és a temporális lebeny között. A frontális lebeny nagyon hasonlít a temporális lebenyre.

A kutatók úgy vélik, ez az eltérés hibás agyi fejlődés eredménye lehet.