Egészségügyi hírek

Fosztogatják az egészségügyi központokat

betegszoba.hu


A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében fegyveres csoportok szisztematikusan fosztogatják az egészségügyi központokat, jelentette az ENSZ szerdán.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) elmondta, hogy a kongói hadsereg, a lázadók és más fegyveres csoportok egészségügyi központokat fosztottak ki az erőszaktól sújtott területeken. "Sajnálattal láttuk a háborús övezetben felállított egészségügyi központok kifosztását. A fosztogatásban kivétel nélkül valamennyi erő részt vesz" - mondta el a riportereknek az OCHA szóvivője, Nestor Yombo Djema egy sajtótájékoztatón. "El tudják képzelni ezen akciók hatásait: a rászorulók nem jutnak egészségügyi ellátáshoz és gyógyszerhiány van."

Az OCHA szerint Nord- és Sud-Kivuban az emberbaráti helyzet "nagyon aggasztó". Fellángoltak az összecsapások a kongói hadsereg és a lázadók (CDNP) között, azóta, hogy a militánsok augusztus 28-án újból fegyvert fogtak, ez "mintegy 100 ezer ember erőszakos áttelepítésével járt" - közölte az ENSZ humanitárius szervezete.#img1#

A hadsereg és a renegát tábornok, Laurent Nkunda vezette CDNP közötti csatározások Nord- és Sud-Kivo néhány településén zajlanak, a felkelők azon ígérete ellenére, hogy szeptember 12-ig kivonják erőiket ebből a térségből.

Az ENSZ "mindent megtesz, hogy véget vessen itt a harcoknak, amelyek a Goma és Bukavu között történő szállítások folyamatosságát is fenyegeti" - nyilatkozta szerdán Jean-Paul Dietrich alezredes, az ENSZ szóvivője. Egy másik szóvivő szerint a kongói elnök, Joseph Kabila, az ENSZ nagykövete, Alan Doss és a MONUC (az ENSZ kongói missziója) erők parancsnoka szerda délután ülnek össze, hogy megvitassák a helyzet rendezését.