Egészségügyi hírek

Ezt nézzük meg először a másikon

betegszoba.hu


Vajon hol időzik az ember szeme, ha egy potenciális új barátot mér fel magának? És mi történik akkor, ha egy lehetséges társat szemrevételezünk? A Wellesley College és a University of Kansas friss kutatása szerint másfajta szemmozgás jellemző ilyenkor a férfiakra, mint a nőkre.

A kutatás során 105 heteroszexuális férfi és nő szemmozgásának irányát figyelték meg a szakemberek, miközben vadidegen emberekről néztek képeket. A kérdések között szerepelt, hogy barátként, illetve partnerként el tudnák-e képzelni a képen látható személyt. „Az, hogy valaki mennyire vonzó számunkra, nagyban függ a kapcsolat céljától: vagyis attól, hogy az romantikus vagy épp baráti-e. Ha valaki az egyik szerepben vonzó számunkra, nem biztos, hogy a másikban is az lesz" – fogalmaz Angela Bahns, a Wellesley pszichológus adjunktusa.

Kiderült, hogy a heteroszexuális férfiak az ellentétes nemű fél fej- és mellkas régióját hosszabban szemlélték, ha partnerkapcsolatban gondolkoztak, mint amikor barátságban. A lábakat a férfiak és a nők is nagyobb arányban nézték párválasztáskor, mint barátkereséskor. A szakember azt is megerősítette, hogy a férfiak a csípő-mellkas zónát tüzetesebben megszemlélik minden esetben, mint a nők. A talán kevésbé meglepőnek mondható kutatás eredményei a Archives of Sexual Behavior című folyóiratban olvashatók.