Egészségügyi hírek

Ezért mozognak keveset a szívelégtelenségben szenvedők

Medipress


A társas támogatás hiánya és az anyagi tényezők nagy szerepet játszanak abban, hogy sokan nem teljesítik az előírt mozgásmennyiséget sem.

A felügyelet mellett végzett aerob edzés hasznos a szívelégtelenségben szenvedőknek. A támogatás hiánya és bizonyos korlátok – például a gyermeknevelés – azonban sok esetben megakadályozzák ezt.

A szakértők most több mint 2 200 szívelégtelenségben szenvedőt vettek górcső alá, akik 36 alkalmas felügyelt edzésprogramra iratkoztak fel. Ez három hónapig tartott, ami után két évig otthon kellett mozogni.

A résztvevő kérdőívet töltöttek ki, amiben megkérdezték tőlük, milyen támogatást kapnak szeretteiktől, illetve felmérték náluk a lehetséges akadályokat is – az anyagi problémákat és z időjárást is beleértve.

A legnagyobb társas támogatást élvezők heti 118 percet mozogtak egy év múlva, a legkevésbé támogatottak pedig 92 percet. A legkevesebb korlát heti 86 percet jelentett, a legtöbb pedig 79-et.

Az eredmények a Circulation: Heart Failure című szakfolyóirat november 17-i számában jelentek meg.

„A páciensek, a családtagok és az egészségügyi dolgozók együttműködve találhatnak megoldást a szívelégtelenségben szenvedők mozgást akadályozó korlátainak átlépésére. Ez fontos, hiszen az ilyen edzésprogramok segítenek a betegek állapotának szinten tartásában" – nyilatkozta Dr. Lauren Cooper, a Duke University School of Medicine munkatársa.


Szív- és érrendszeri betegségek

Válassza ki azt a betegséget, melyhez tapasztalatot, kórtörténetet szeretne felvinni, vagy amelyhez kapcsolódóan kíváncsi a többi felhasználó tapasztalataira, a gyógyulások történeteire!