Egészségügyi hírek

Eredményesebb technika a veseműtéteknél


A hasi optika (laparoszkóp) segítségével végzett elváltozáshoz képest a robotvezérelt technika eredményesebb - állítják a Henry Ford Kórház specialistái.

Kisebb vesetumorok esetén a sebészi megoldást a vese részleges, illetve teljes eltávolítása jelentheti. Ez utóbbi egy igen komplikált műtét, ugyanis a vesével együtt el kell távolítani a húgyvezetéket, a mellékvesét, valamint a környező szöveteket. Egy új, háromdimenziós technika segítségével a tumor helye pontosabban megítélhető, ami lehetővé teszi a beteg rész célzott eltávolítását az egészséges veseszövet megkímélésével. Ugyanakkor a részleges eltávolítás kisebb megterhelést jelent a szervezet számára, ami csökkenti a nem kívánt szövődmények, mint hirtelen jelentkező szív- és érrendszeri események, illetve a halálos kimenetel kockázatát

A Henry Ford kutatói a Current Opinions in Urology januári számában megjegyzik, hogy idáig az első választandó módszer a vese teljes eltávolítása volt, ugyanis a sebészek nem voltak elég képzettek a laparoszkópos technika alkalmazásában - ennek során a hasfalra fúrt lyukakon keresztül hatol be egy száloptikás kamera, illetve más lyukakon a sebészi eszközök, az orvos tevékenységét a beavatkozással párhuzamosan egy képernyőn keresztül követi. A kutatók a beavatkozás hatásfokát egy robottal növelték meg.

Dr. Craig Rogers és munkatársai több száz robotvezérelt veseműtétet végeztek el. A beavatkozás során a robot segítségével minden egyes mozdulat pontosan koordinálható. A robotikus eszköz az emberi kézre emlékeztet. A Henry Ford Kórház munkatársai korábban már sikerrel alkalmaztak robotvezérelt technológiát prosztatarák esetén, mely módszer világszerte terjedőben van.