Egészségügyi hírek

Érdekes véralvadást gátló szer

betegszoba.hu


A Virginia Commonwealth Egyetem kutatói egy teljesen új módját fedezték fel annak, ahogy a véralvadási rendszer legfontosabb fehérjéinek gátlása megvalósul. Mindezek alapján akár a tüdőembólia, akár a mélyvénás trombózis ellen új kezelési lehetőség válhat elérhetővé.

Véralvadási zavar akkor alakul ki, amikor a véralvadásért felelős egyik fontos fehérje, a trombin gátlás alá kerül, mivel így a vér képtelenné válik normális mértékben megalvadni. Az ezáltal kialakuló betegség gyakori és halálos is lehet. Bár már több olyan gyógyszert is kifejlesztettek a heparinhoz vagy warfarinhoz hasonlóan, melyek a véralvadást gátolják, néhány beteg esetében a kezelés hatására súlyos mellékhatások jelentkeznek, melyek miatt szoros megfigyelést igényelnek.

Dr. Umesh R. Desai professzor munkatársaival három olyan nagyon összetett molekulát is létre tudott hozni, melyek különleges véralvadásgátló hatással rendelkeznek. A kutatók sikeresen bizonyították, hogy a szulforilált DHP-nak nevezett molekulák (melyek teljesen különböznek a heparintól vagy hirudintól) képesek meggátolni a véralvadási kaszkád fontosabb fehérjéinek megfelelő működését, többek között a legtöbb véralvadásgátló gyógyszer által gátolt trombin és a Xa faktor reakciót.

"Sikerült létrehozni egy olyan új véralvadásgátló gyógyszert, mely az eddig alkalmazottaktól jelentősen különböznek és emiatt több előnyös tulajdonságaik is vannak. Az új gyógyszerek hatására ugyanis lecsökkenhet az az idő, melyet a kórházban kell megfigyelés céljából tölteni, valamint a kezelés költsége is igen alacsony a molekula könnyű előállíthatósága miatt. Emellett persze mint legfontosabb, a kevesebb mellékhatás hangsúlyozandó ki." - magyarázta Deasi professzor.