Egészségügyi hírek

Energiaiatal tart életben egy 10 éves fiút


Archie Koncher az Egyesült Királyságban élő három olyan ember egyike, akik a Propionic Aciduria nevű betegségben szenvednek. Ez az állapot azzal jár, hogy a test halálos méreggé alakítja a fehérjét, így akár már egy tojás elfogyasztása is halált okozhat.

Archie mindössze naponta 25 gramm proteint vihet be a szervezetébe, ami tejből például 473 millilitert jelent. Ennél többtől akár meg is halhat. A genetikai eredetű betegség gyógyíthatatlan, de a kissrác képes teljes életet élni vele úgy, hogy naponta akár négy üveg energiaitalt is megiszik, ami fedezi a mellőzendő ételek miatt hiányzó kalóriaszükségletet. 

Édesapja, a 45 esztendős Dave így nyilatkozott: „Egyszerűen ettől üzemel a gyerek. Bárcsak kiválthatnánk receptre! Ha kezdi egy kicsit fáradtnak érezni magát, például szaladgálás után, az energiaital rögtön segít. Kétségtelen, hogy nélküle komoly bajban lennénk. Már egy sor étrendet kipróbáltunk, de csak ez működik nála." 

Amikor a Stoke Orchard-ban élő Archie születésekor nem reagált a környezetére, az orvosok félrediagnosztizálták autizmus spektrumzavarral. Egészen a második születésnapjáig azt hitték, ez a baja, de aztán egy rutin vizeletvizsgálat kimutatta a Propionic Aciduria nevű betegséget. 

Ez kezeletlen állapotban mérgező aminosavak elszaporodásához vezet a testben, ami megtámadja a létfontosságú szerveket. Dave, és a fiú édesanyja, a 42 éves Salli rögtön lecserélte a tejet és a bébiételt fehérjementes táplálékra, így a gyermek állapota egyetlen éjszaka alatt jobbra fordult. 

Archie, aki 32 kilogrammot sem nyom, most apró adagokat eszik az asztalnál a szülei és 16 éves Charlie bátyja mellett, de el kell kerülnie a magas proteintartalmú fogásokat, mint például a halat. Ehelyett naponta akár négy 380 milliliteres üveg energiaitalt is megiszik, amelyek közül mindegyik 33 gramm cukrot rejt. „Rengeteg szénhidrátot eszik, chips-et és tésztát" – tette hozzá az apuka.