A gerincvelői folyadék egyik fehérjéje német kutatók szerint felhasználható az Alzheimer-kór kockázatának előrejelzésére.
Az eredmények azt mutatták, hogy az oldható amiloid prekurzor protein béta magas szintjével rendelkező páciensek esetében nagyobb a betegség kialakulásának az esélye. A Neurology szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint ez a módszer a többi tesztnél pontosabbnak bizonyult.
Az orvosok a tanulmány során 58 enyhe kognitív zavartól szenvedő beteg gerincvelői folyadék mintáit vizsgálták. Az enyhe kognitív zavar egyfajta memória rendellenesség, amely Alzheimer-kórhoz vezethet. Az alanyokat három évig utánkövették, körülbelül egyharmadukban alakult ki Alzheimer-kór.
Azokban, akikben kialakult a betegség, átlagosan 1200 nanogramm/ml volt a protein szintje a gerincvelői folyadékban a kutatás elején. Azokban, akik nem betegedtek meg, a kezdeti proteinszint csak 932 nanogramm/ml volt.
A béta amiloid proteint már korábban is összefüggésbe hozták az Alzheimer-kórral, de nem a betegség előjelzőjeként tartották számon. A kutatók azt állítják, hogy az oldható amiloid protein béta, a hibás tau protein és a páciens életkora együttesen 80 százalékos pontossággal előre jelezhetik a betegség megjelenését.
Az Alzheimer-kórnak nincs gyógymódja. Ha sikerül valamilyen gyógyszert kifejleszteni, azt valószínűleg korai szakaszban kell alkalmazni, mielőtt maradandó károsodás következik be. Éppen ezért a szakértők úgy vélik, hogy a betegség korai diagnózisa kulcsfontosságú lehet az Alzheimer-kór elleni harcban.