Egészségügyi hírek

Elképzelhető, hogy a merevedési zavar összefüggésbe hozható a D-vitamin hiánnyal

Medipress


Az alacsony D-vitaminszint összefüggésbe hozható a merevedési zavarral - állítja egy új tanulmány.

A vizsgálat során a kutatók 3400, 20 évnél idősebb amerikai férfi adatait dolgozták fel, akiknek nem volt ismert szívbetegségük. A résztvevők 30%-ánál igazoltak D-vitaminhiányt, ami azt jelenti, hogy a „napfény vitamin" vérben mért szintje 20ng/ml alatt volt. A vizsgálatban résztvevő férfiak 16%-ának volt merevedési zavara.

A merevedési zavarral élő férfiak 35%-ának volt D-vitaminhiánya, míg azoknál a férfiaknál, akiknek nem volt ilyen jellegű problémája csak 29%-ban igazoltak alacsonyabb D-vitaminszintet.

„A D-vitaminhiányt könnyen ki lehet mutatni és életmódbeli változtatásokkal, például a testmozgással, az étrend megváltoztatásával, a vitaminpótlással és a mérsékelten fokozott napexpozícióval könnyen rendezni is lehet." – mondta egyetemi sajtótájékoztatójában a kutatást vezető Dr. Erin Michos.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a D-vitaminhiányos férfiaknál 32%-kal gyakrabban fordul elő impotencia, mint azoknál, akiknek megfelelő a D-vitaminszintje. Ez az összefüggés akkor is fennmaradt, amikor a kutatók egyéb, a merevedési zavarral összefüggésbe hozható tényezőt, mint például az alkoholfogyasztást, a dohányzást, a cukorbetegséget, a magas vérnyomást, a gyulladásos folyamatokat vagy bizonyos gyógyszerek szedését is figyelembe vették.

A kutatók kihangsúlyozták, hogy ez csak egy megfigyelésen alapuló vizsgálat, ami még nem jelent egyértelmű ok-okozati összefüggést a D-vitaminhiány és a merevedési zavar között. Elmondták, hogy további vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, hogy a két tényező között valóban van-e közvetlen kapcsolat. Ha erről lenne szó, akkor az a merevedési zavar új kezelési lehetőségét is jelenthetné.

„Elképzelhető, hogy a D-vitaminszint ellenőrzése hasznos lehet a merevedési zavar kockázatának felmérésében. Ezt követően a legfontosabb klinikai kérdés az, hogy a D-vitaminszint rendezése vajon csökkenti-e a merevedési zavar kockázatát és segít-e rendezni a merevedési funkciót." – mondta Michos.

A 40 évnél idősebb férfiak körülbelül 40%-ánál és a 70 évnél idősebb férfiak 70%-ánál nehézséget okoz az erekció kialakítása és fenntartása. A U.S. Centers for Disease Control and Prevention adatai szerint az amerikai felnőttek 40%-ának van D-vitaminhiánya.

A vizsgálat eredményeit az Amerikai Kardiológiai Társaság Orlandoban rendezett éves nagygyűlésén tették közzé. A konferencián bemutatott eredmények mindaddig előzetes eredménynek tekintendők, amíg lektorált szakmai folyóiratban meg nem jelennek.


Prosztata-megnagyobbodás

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás az idősebb férfiak egyik leggyakoribb betegsége, általában 45 év felett jelentkezik. Előfordulási gyakorisága az életkorral együtt nő, a 80 év körüli férfiaknál gyakorisága a 80%-ot is elérheti. A betegek fele élete során kezelésre szorul. A jóindulatú prosztata megnagyobbodás jellemző tüneteként egyre gyakoribbá és súlyosabbá válnak a különböző vizelési panaszok, amelyek zavarhatják az életvitelt és ronthatják az életminőséget. Ennek ellenére a panasszal rendelkezőknek csak a 10-20%-a fordul orvoshoz, pedig a betegség jól kezelhető, ezáltal az életminőség jelentősen javítható. (richter.hu)

Eddigi bejegyzések

tormast ( 59 éves férfi ) Budapest , 6 kórtörténet | időpont: 2008. szeptember 25. 16:56

Kezdeti tünetek: Ivarszervek:
alhasi diszkomfort érzés, merevedési zavar
Későbbi tünetek: Húgyrendszer:
inkontinencia (a vizelettartás nehézsége, elégtelensége), vérvizelés, vizeléshez társuló fájdalom
Gyógyszerek: antibiotikum,finasteride
Meggyógyult:    igen

betegszoba.hu ( 61 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. augusztus 4. 0:11

Történet: A prosztata jóindulatú megnagyobbodása szinte korral járó betegségnek tekinthető, nagyon gyakori.
Kezdeti tünetek: Húgyrendszer:
éjszakai vizelési kényszer, gyakori vizelés, gyenge vizeletsugár, inkontinencia (a vizelettartás nehézsége, elégtelensége), nehezen induló vizelet, vérvizelés, viezeletcsepegés, vizeléshez társuló fájdalom, vizeletrekedés
Gyógyszerek: Finasteride, dutasteride, alfa-1-blokkolók, antibiotikumok (ha idült prosztatagyulladásról van szó)
Alternatív gyógymódok:: A tünetek súlyosságától függően: életmódváltoztatás, gyógyszeres kezelés, sebészi ellátás, mely a húgycsövön keresztül is megoldható, gyorsan gyógyuló beavatkozás..
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Szövődmények: teljes vizeletrekedés, húgyúti fertőzések, húgyúti kövesség, vesekárosodás, vérvizelés.