Egészségügyi hírek

Elképesztően pozitív hatásai vannak az áfonyának

betegszoba.hu


Az áfonyalevet fogyasztók vérnyomása optimálisabb - állapították meg amerikai szakértők, akik szerint a gyümölcsben lévő polifenoloknak köszönhető a jótékony hatás.

A szakemberek két csoportra osztották a kísérletben részt vevőket, akik mindannyian ellenőrzött étrendet folytattak a megfigyelési időszakban. Egyik felük naponta csaknem 4 deciliter alacsony kalóriatartalmú áfonyalevet ivott a diéta részeként, míg a többiek ugyanolyan színű és ízű „placebót" kaptak.

A kutatók rögzítették a résztvevők különböző vizsgálati eredményeit, például a vérnyomást, illetve a vérzsír- és vércukorszintet.

Az áfonyalevet kortyolóknál nyolc hét múlva minden lelet javult, amivel 15 százalékkal csökkent a stroke kockázata, továbbá tizedével a szívbetegségé.

– A kísérlet elején és a végén a C-reaktív fehérje szintjét is megmértük, ami rámutat a testben lévő esetleges gyulladásra – magyarázta Christina Khooprofesszor. – Ezek az értékek együttesen árulkodnak arról, hogy mekkora az egyénnél az olyan egészségügyi problémák kialakulásának veszélye, mint a cukor- vagy szívbetegség, illetve a stroke. Eredményeink alapján a polifenolok hozzájárulnak a szervezet védelméhez, és hatékony fegyvernek bizonyulnak a gyakori betegségek megelőzésében. Szerencse, hogy a polifenolok csupán egy nagy pohárnyi áfonyalének megfelelő távolságra vannak tőlünk. Az alma, a szőlő és a cseresznye valamivel kevesebbet tartalmaz belőlük – fejtette ki Khoo.