Egészségügyi hírek

Elképesztő hatásai vannak a kurkumának

Medipress


Létezik a tuberkulózisnak egy igen ellenálló fajtája, amely ellen egyelőre hatástalan a gyógyszeres kezelés. Elképzelhető azonban, hogy a kurkuma kitűnő ellenszer a Mycobacterium tuberculosis nevű baktérium rezisztens változata által okozott betegség ellen

A gyógyszer-rezisztens tuberkulózis (TBC) terjedése egyre fontosabbá teszi a megelőzést. Ezt a betegséget a Mycobacterium tuberculosis nevű baktérium gyógyszerekre csak alig érzékeny változata okozza, amely ugyanúgy emberről emberre, levegő útján terjed, mint a nem gyógyszer-rezisztens variáns. Tünetei ugyanolyanok, mint a hagyományos TBC-nek: károsítja a tüdőt, de megjelenhet az agyban, a vesében és a gerincben is.

Most coloradói és kínai tudósok egy csoportja egy új módszert azonosított, amelynek segítségével a betegség elkerülhető, sőt: egyes vélemények szerint idővel akár gyógyítható is lesz. A kurkuma egyik összetevője ugyanis – az, amelyik élénk zöld színét adja, s amelynek neve kurkumin – elpusztítja a rezisztens baktériumot.

Csak 2014-ben 9,6 millió embert fertőzött meg a TBC, 1,5 millióan pedig bele is haltak a betegségbe. Az amerikai Centers for Disease Control and Prevention szerint a a világ egyharmada TBC-vel fertőzött, a fejlődő országokban az arány elkeserítő.

A kurkumának a frissen felfedezett hatásán kívül számos egyéb pozitív tulajdonsága is van: többek között például gyulladásgátló és antioxidáns hatásról is beszélhetünk.

A kutatás a Respirology című szaklapban került publikálásra.