Egészségügyi hírek

Élelmiszer-biztonsági tanácsok utazóknak

betegszoba.hu


Annak érdekében, hogy a remélt szép élmények helyett ne kellemetlen tapasztalatokkal, betegen térjünk haza, érdemes tájékozódni úti célunk higiénés, járványügyi helyzetéről, a kötelező és ajánlott védőoltásokról, valamint a helyi szokásokról is.

Alábbi összeállításunkban az étel-, italfogyasztás veszélyeiről és a megelőzés lehetőségeiről olvashat az érdeklődő.

Az ún. "utazási hasmenés" az utazók jelentős részének teszi lehetetlenné az utazás élvezetét. A megbetegedés okai az élelmiszerekben, italokban megtalálható, szabad szemmel nem látható baktériumok, vírusok, egyéb mikrobák, melyek gyomor-bélrendszeri fertőzést okoznak.

Ezeket a mikrobákat a sütés, főzés, forralás elpusztítja, ezért biztonságosnak tekinthető minden frissen készült, forrón tálalt étel. A későbbi langyos tárolás során azonban a mikrobák felszaporodnak, így a több óráig szobahőmérsékleten tárolt készételek jelentik a legnagyobb veszélyt. Gyakran találhatók kórokozók a vízben, a belőle készült jégkockában, pasztőrözetlen tejben, zöldségeken, gyümölcsökön, salátákon, süteményekben, fagylaltban, továbbá a legyek is terjeszthetik.

Különösen veszélyeztetett a kisgyermekek, a várandós édesanyák, az idősek és betegek. Számukra rendkívül fontos, de egészséges utazók számára is ajánlott az alábbi tanácsok betartása.

Mit tegyen?

Utazás előtt tájékozódjon az adott ország és a leendő szálláshely higiénés viszonyairól, és arról, hogy a csapvíz iható-e.

A hazánkhoz hasonló magas higiéniai szintű országokban, ahol a csapvíz iható, az élelmiszerellátás biztonságos, különösebb elővigyázatosság nem szükséges.

Ha a csapvíz nem biztonságos, vigyen magával vízforralót, vagy vízfertőtlenítésre alkalmas szert.

Ha életkora vagy állapota miatt különösen érzékeny (idős, gyermek, terhes, beteg) valaki, akkor vigyen magával szükség esetére nem romlandó biztonságos hazai élelmiszert.

Továbbá vigyen magával szappant, vagy kéztörlő, kézfertőtlenítő kendőt.

Amilyen gyakran csak tud, mosson kezet szappannal. Csak tiszta kézzel nyúljon ételhez, vagy szalvétával fogja azt meg.

Rossz higiénés körülmények között, az evőeszközt is törölje át, az étel tányérral érintkező alsó rétegét ne fogyassza el.

Mit egyen, mit ne egyen?

Fogyasszon frissen készült, forrón tálalt ételt! Ez gyakorlatilag biztonságos, még utcai árusnál is.

A több órán át langyosan tárolt, előre elkészített ételek azonban veszélyesek lehetnek. A legyek által "látogatott", nem tiszta edényben tálalt ételt ne fogadja el.

A gyümölcsöt tiszta késsel hámozza meg. Ha nem lehet meghámozni, ne fogyassza el. A zöldségekre, gyümölcsökre vonatkozó alapszabály: "hámozd meg, főzd meg, vagy hagyd ott"!

A saláták, előre szeletelt gyümölcsök, utcán árult gyümölcslevek veszélyesek lehetnek.

Ne fogyasszon nyers, vagy alig hő-kezelt tojást tartalmazó ételt (majonézes termékek, egyes mártások, desszertek). A főtt tojás biztonságos, de a tojásrántotta fogyasztása kockázatos lehet.

Nyers kagylót ne egyen! Egyes halak, kagylók még sülve is mérgezőek lehetnek. A hal- és kagylófajták fogyaszthatóságát illetően tájékozódjon helyi lakosoktól.

Ne fogyasszon ismeretlen eredetű jégkrémet, fagylaltot!

Ne fogyasszon pasztőrözetlen tejet, tejterméket!

Ne kérjen, ne fogadjon el jeget italába!

Ha a csapvíz nem biztonságos, ne igyon csapvizet, még fogmosásra se használja! Soha ne igyon utcai csapból, szökőkút vizéből!

A palackozott italok, ha Ön előtt nyitják fel, és a sör, bor, tea, kávé általában biztonságosak.

Gondoljon azonban arra is, hogy a dobozos italok szájunkhoz érintett fedele szennyezett, fertőzött lehet.

Mit tegyen megbetegedés esetén?

Már előzetesen tájékozódjon arról, hogy az adott országba beutazáshoz szükséges-e, javasolt-e védőoltás, vagy betegségmegelőző célzattal gyógyszer szedése.

Egyéni és meghatározott úti-célra vonatkozó részletes tájékoztatást a háziorvosától, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat regionális intézeteitől, és az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjától (Budapest IX., Gyáli út 2-4.) kérhet.

Készüljön fel egy esetleges bélfertőzésre, kérjen orvosától erre vonatkozóan tanácsot, esetleg vigye magával a javasolt gyógyszert. A gyógyszertárban olyan só-keveréket is vásárolhat, mely hasmenés esetén vízben feloldva segíti a víz- és ásványi anyag utánpótlást.

Az élelmiszer, víz eredetű megbetegedések általában hasmenéssel, ritkábban hányással, lázzal járnak. A tünetek néhány nap alatt csaknem mindig maguktól rendeződnek, gyógyszert szedni nem szükséges, hasmenés elleni tüneti szerek- és antibiotikum szedése nem indokolt, sőt késleltethetik a gyógyulást. Amennyiben azonban a tünetek két-három nap alatt sem múlnak el, a hasmenés gyakori, vagy véres, valamint hányás és/vagy láz kíséri, orvoshoz kell fordulni. Amennyiben ez nem lehetséges, az otthonról hozott, orvos által javasolt gyógyszer szedését meg kell kezdeni.

Legfontosabb már az első tünetek megjelenésétől kezdve a folyamatos folyadék- és só-pótlás. Hasmenéskor a felerősödött bélmozgások miatt a szervezet víz-kiválasztása fokozódik, és a bél víz-visszatartó zavara révén az ásványi anyagok a híg széklettel kiürülnek a szervezetből. Az elektrolit-háztartás egyensúlyának visszaállítása érdekében pótolni kell a folyadékot és az ásványi anyagokat egyaránt.

A tiszta víz fogyasztásánál hatékonyabb, jobban felszívódik, egyben az elvesztett anyagokat is pótolja szükség esetén a következő recept alapján könnyen elkészíthető oldat: egy kávéskanál sót és hat kávéskanál cukrot tegyen egy liter csapvízbe, majd minden hasmenés, hányás után fogyasszon 1-2 dl-t (két év alatti gyermek 1/2 -1 dl-t.).

Ha utazás során vagy hazatérés után bármilyen szokatlan tünetet észlel, forduljon orvoshoz! Ne felejtse el megemlíteni, hogy merre járt, ez ugyanis segíti az esetleges megbetegedés időben történő felismerését, a kezelés hatékonyságát.

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) egészséges, élményekben gazdag, kellemes utazást kíván!

Forrás: Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalt (MÉBiH).

További információk: www.mebih.hu