Egészségügyi hírek

Elektromos stimuláció oldhatja a reflux tüneteit


A nyelőcső elektromos stimulációja könnyíthet a gyomor-nyelőcső visszacsorgásos betegségben (GERD) szenvedők tünetein - hangzott el az Amerikai Gasztroenterológus Kollégium éves találkozóján, Las Vegasban.

Három tanulmány, melyet két, egymástól független kutatócsoport végzett, az új eszköz reflux-betegségben való alkalmazhatóságát taglalta. A vizsgálat hátulütője, hogy mind az amerikai, mind a holland csapat igen kisszámú betegmintán tesztelte a módszert. Eddig a betegségben szenvedőknél élethosszig tartó gyomorsavgátló kezelést alkalmaztak (protonpumpa inhibitorok), azonban ezek hatásfoka hagyott némi kívánnivalót maga után - a visszacsorgás általában megmaradt, csak már sav nélkül. Alternatív megoldás lehetne az operáció, azonban a gyomor egyes részeinek kiirtása olyan mellékhatásokkal jár, mint a nyelési nehezítettség, vagy a hasmenés. Emiatt aztán a sebészek gyakran újabb beavatkozásra kényszerülnek.

Dr. Edy Soffer (Dél-Kaliforniai Egyetem, Los Angeles) és munkatársai egy új laparoszkópiás eljárást próbáltak ki, melynek során a betegekbe a nyelőcső záróizmát ingerlő elektródokat helyeztek fel. Ezeket a hasfalba helyezett stimulátor egységhez csatlakoztatva (hasonlóan a pacemakerhez) lehet működtetni. Az elektródok elektromos impulzusokat ébresztenek, és stimulálják az izom záródását, megelőzve a visszacsorgást.  

Az amerikai munkacsoport két tanulmányában 19 beteg vett részt, és a kétéves periódus alatt a reflux súlyossága mérséklődött. Az első évben a betegeket napi félórás rutinban tanították be. Az első vizsgálatban a második évre normalizálódott a nyelőcsőbe jutó sav mennyisége, emellett számottevő mellékhatások nem jelentkeztek. A második vizsgálatban az első év végére betegek háromnegyedének állapota javult, ami a savcsökkentő gyógyszerek csökkenthetőségében, vagy teljes elhagyásában nyilvánult meg.

Dr. Arjan Bredenoord (Utrechti Egyetem) és munkatársai 11 esetben végezték el a készülék beültetését, és a stimulációs időszak 3-6 hónapig tartott, ami a tünetek szignifikáns javulását vonta maga után.

Reflux

Refluxbetegségről akkor beszélünk, amikor a gyomor (gaster) savas tartalma valamilyen mértékben a nyelőcsőbe (oesophagus) rendszeresen visszakerül (reflux = visszafolyás). Egészségesekben is előfordulhat, hogy a gyomor záróizma nem zár mindig teljes biztonsággal, és ennek következtében néha felszökik a gyomorsav a nyelőcső alsó szakaszára. Ez azonban normálisnak tekinthető, és nem okoz komolyabb problémát.

Eddigi bejegyzések

Poller ( 37 éves férfi ) Kacsóta , 1 kórtörténet | időpont: 2012. március 27. 18:01

Történet: Pár éva hogy állandóan ég a gyomrom és nyom. Gyomortükrőzésen voltam ahol kiderült hogy Refluxom van és rekeszizom sérvem
Kezdeti tünetek: Has és emésztő rendszer:
böfögés, felfúvódás, felfúvódásos fájdalom, gyomorégés, has nyomásérzékenysége
Kórház, rendelő: Mohács Város Kórháza (Baranya megye, Mohács)
Gyógyszerek: Gelbra, Ulcogan szuszpenzió
Alternatív gyógymódok:: Fogyókúra, erős, fűszeres ételek mellőzése
Meggyógyult:    nem