Egészségügyi hírek

Egyre több cég biztosít házon belül orvosi ellátást a munkavállalóinak

betegszoba.hu


A Philadelphia Inquirer megvizsgálta, hogyan tesznek szert egyre nagyobb népszerűségre a nagyobb cégek körében a munkahelyi egészségügyi központok, akik vonzó kiegészítő jövedelemnek tartják ezt a lehetőséget, illetve a termelékenységet elősegítő módszernek, mely a problémák korai hatékony kezelése által lenyomják az egészségügyi költségeket.

Az Inquirer szerint a vállalkozások és a gyárak a történelem során korábban is alkalmaztak orvosokat és nővéreket, hogy ellássák a sérüléseket vagy vizsgálatokat végezzenek. Egyre emelkedő számban vetnek be új területeket is a jobb megelőzés céljából, mint pl. védőoltások, szűrések, testsúly-szabályozási tanácsok.

A Watson Wyatt Worldwide és a National Business Group on Health ebben az évben adott közre egy felmérést, mely szerint 3 %-kal nőtt azon nagyvállalatok száma, melyek létrehoztak helyi egészségügyi központokat, vagy hasonló beruházást terveznek jövőre. Az Inquirer szerint a felmérés nem tartalmazott költségelemzést, de a vállalatok, akik a központokat már létrehozták, azért tették, hogy növeljék a termelékenységet, és pénzt takarítsanak meg. A központok működtetői jelentették, hogy a dolgozók kevesebbet vannak betegállományban, vagy kéredzkednek el orvosi vizsgálatra. A vállalatok a megelőző vizsgálatokkal is pénzt takarítottak meg, mégpedig a kórházi és sürgősségi kezelések számának csökkenése által.

A vállalaton belüli egészségügyi központok hátulütője lehet a magánszféra esetleges sérülése, mely által a vezetők tudomást szerezhetnek a munkavállalók határozatlanságáról vagy egészségtelen életmódjáról. Ennek elkerülésére sok vállalat külső cégeket alkalmaz, melyekre ugyanaz a titoktartási kötelezettség vonatkozik, mint bármely hagyományos praxisra.

A Watson Wyatt egészségügyi központjának vezetője, Lale Iskarpatyoti elmondta, hogy a vállalaton belüli egészségügyi központok száma emelkedett az elmúlt 4-5 évben költségmegtakarítási céllal. Az egészségügyi kiadások 40-50 %-a ugyanis megtakarítható a megfelelő megelőző munkával. Már 500 fős vállalatoknak is megéri, de leginkább a minimum 1000 munkavállalót foglalkoztató cégek hozzák létre. 2500-5000 dolgozó esetén megéri gondolkodni saját gyógyszertáron is.

Edward Bernacki, a John Hopkins Foglalkozásegészségügyi Részlegének vezetője, mely nagy amerikai vállalatoknál mintegy 50 rendelőt üzemeltet, elmondta: "Ez nagyszerű módja a gyógyításnak, különösen ami a megelőzést illeti. Naponta hívnak bennünket más multinacionális cégek, akik megtakarítási lehetőséget látnak a házon belüli orvosi rendelőben.