Egészségügyi hírek

Egyre több a korai halálozás Ausztráliában a súlyosbodó légszennyezettség miatt

MTI


Egyre súlyosabb a légszennyezés Ausztrália nagyvárosaiban, ami növeli az idő előtt bekövetkező halálozások számát - figyelmeztettek kutatók.

A Climate Dynamics című folyóiratban publikált tanulmány társszerzője, Jason Evans szerint éves szinten több mint háromezer korai halálozás köthető városok légszennyezettségéhez, a változó időjárási körülmények miatt ez a szám tovább növekedhet a jövőben.
    Evans és kutatócsoportja több mint két évtizednyi időjárási adatot elemzett, amelyek az ország délkeleti részét, köztük Sydney, Melbourne és Brisbane területét is lefedő kilenc helyszínről származtak.     
    A kutatók szerint tekintettel arra, hogy Ausztrália lakosságának több mint 80 százaléka a délkeleti területeken él és jelentős népességnövekedés várható, "a jövőbeli intenzívebb légszennyezettségi epizódok hatása rendkívüli lehet".
    A szakemberek azt vizsgálták, hogy a globális felmelegedés milyen hatással van a szokásos hőmérséklet-eloszlás - nagyobb magasságban alacsonyabb hőmérséklet - megfordulására, vagyis a meteorológiában inverziónak nevezett jelenségre.
    Az inverzió felerősítheti a légszennyezettséget, mivel lezárja a légkör legalsó rétegében a függőleges irányú légmozgást, csapdába ejtve a szennyező anyagokat a földfelszínhez közel, ami növeli az egészségi problémákat.
    A kutatók szerint Ausztrália délkeleti részén jelentősen megnövekedett a földfelszínhez közeli inverzió erőssége, ami azt sugallja, hogy a jelenség a jövőben felerősítheti a rossz levegőminőségért felelős időjárási eseményeket.