Egereken végzett kísérletek szerint ígéretes az-az orrspray, amelyet kifejezetten fülfertőzések ellen fejlesztettek ki.

Az új orrspray kifejlesztői szerint az egereken történő vizsgálatok arra utalnak, hogy az új készítmény segíthet a gyermekek közt igen gyakori fülfertőzések megakadályozásában. A vizsgálatok szerint a spray - aminek még nem találtak nevet - 100 százalékos hatékonysággal megelőzte a fül fertőződését a tüdőgyulladást okozó baktériumokkal és az influenzavírussal megfertőzött egerekben. A vizsgálatokat embereken még nem végezték el.

A spray-t a memphisi St. Jude Gyermekkórház és a New York-i Rockefeller Egyetem munkatársai fejlesztették ki.

A kutatók az egereket a Streptococcus pneumoniae nevű baktériummal fertőzték, amely kórokozót a gyermekek körülbelül fele hordoz. Egy héttel később a kutatók az egerek felét az orr spray-jel kezelték, ami egy lizin nevű fehérjét tartalmaz, amely megtámadja a baktériumokat. A többi egér placebót kapott, olyan orr spray-t, ami sem lizint, sem más gyógyszert nem tartalmazott.

Négy órával a kísérletes gyógyszer és a placebo kezelés után, az egereket influenzavírussal fertőzték meg. A fejlesztés alatt álló sprayt kapott egerek közül egyben sem fejlődött ki fülfertőzés, míg a placebo spray-jel kezelt egerek 80 százalékában kialakult a fertőzés.

Az eredmények a Public Libary of Science Pathogens folyóiratban jelentek meg.