Egészségügyi hírek

Egy memóriatrükk mutatta meg az agy szerveződését

betegszoba.hu


Egy egyszerű memóriatrükk mutatta meg a UC Davis kutatóinak, hogyan járul hozzá a perirhinális agykéreg az emlékezet alakításához. A felfedezés kibővíti a tudásunkat az emlékezetért felelős agyterületek szerveződésével kapcsolatban.

Az agy a különböző elemek (ki, mit, mikor és hol) összeillesztéséből formálja a komplett memóriát. Korábban azt hitték, hogy ez az asszociációs folyamat teljes egészében a hippokampuszban megy végbe, de úgy tűnik, nem így van - mondta a kutatás vezetője, Charan Ranganath professzor, a UC Davis neurológiai és pszichológiai osztályáról. "Szeretnénk tudni, hogy az agy memóriakódoló területei hogyan szerveződnek." - nyilatkozta Ranganath. "Ha a memóriát befolyásolja az öregedés vagy az Alzheimer-kór, van-e a tanulásra lehetőség az agy más, még működő területeinek kihasználásával?"

Ranganath funkciós MRI segítségével állapította meg, hogy az agy mely területei lépnek aktivitásba, miközben az önkéntesek szópárokat memorizáltak (mint pl. motor/mackó). Ebben a kísérletben az önkéntesek vagy különálló szavakat tanultak meg, melyeket be lehet illeszteni egy-egy mondatba, vagy pedig új alkotású szavakként, pl. "motormackó", melynek jelentése egy elemmel működő plüssállat.

"Ez egyfajta memóriatrükk" - magyarázta Ranganath. Miközben új összetett szóként memorizálták a szópárokat, a prirhinális agykéreg lépett működésbe, és az aktivitás jelezte, hogy a kísérleti alany sikeresen fel tudja majd idézni a szópárokat a jövőben. Az eredmények szerint a perirhinális agykéreg talán képes egyszerű asszociációk létrehozására, pl. egy összetett tárgy részei között. Ez az információ valószínűleg a hippokampuszba kerül tovább, mely összetettebb emlékképeket alkothat, pl., hogy azt a bizonyos tárgyat mikor és hol látta.

A cikk augusztus 28-án jelent meg a Neuron című folyóiratban. A kutatást a Nemzeti Egészségügyi Intézet támogatta.