Egészségügyi hírek

Egészségügyi veszélyt jelenthet a fajok kihalása


A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a növényi és állatfajok számának csökkenése a fertőző betegségek növekvő tendenciáját vonhatja maga után - olvasható a Nature december 2-i számában.

A vizsgálat, melyet az amerikai Nemzeti Kutatási Alapítvány és a Nemzeti Egészségügyi Intézet keretein belül végeztek el, rávilágít, hogy a biológiai változatosság csökkenése olyan vírusok, baktériumok és gombák terjedését segíthetik elő, melyek betegséget okozhatnak. Sam Scheiner és munkacsoportja arra világít rá, hogy az egyre gyorsuló globális változás, mely a fajok kihalásában nyilvánul meg, a fertőző betegségek megnövekedett számához fog vezetni.

A jelenség betegségek megelőzésére és gyógyítására való hatását taglaló tanulmány vezető szerzője Felicia Keesing volt. A kutatók kimutatták, hogy az emberi tevékenységnek, és az emberiség létszámának növekedésének következtében az elmúlt 60 évben folyamatosan csökkent a biológiai változatosság. Ráadásul - érthetetlen módon - jelenleg azok a legveszélyeztetettebb fajok, melyek védő hatást fejthetnek ki a fertőzések ellen. Ezzel szemben a megmaradó fajok nagyban elősegíthetik az olyan organizmusok átvitelét, mint a West Nile vírus, a Lyme-kór, vagy a hantavírus.