Egészségügyi hírek

Egészségesebb a diétás kóla


Ha hihetünk a reklámoknak, számtalan előnye van a cukormentes kólának. Most a tudósok is találtak egyet: a korábbi feltételezésekkel ellentétben a mesterséges édesítés nem növeli a cukorbetegség kockázatát.

Tudjuk, hogy a mértéktelen üdítőfogyasztás diabéteszt okozhat, a Harvard Egyetem kutatói szerint azonban ez a megállapítás nem áll a mesterségesen édesített italokra. Úgy tűnik, egészségesebb a diétás típusokat választani. "Számtalan alternatívája van a hagyományos üdítőknek." - véli Frank Hu, az American Journal of Clinical Nutrition című lapban megjelent tanulmány szerzője. "A diétás kóla talán nem a legegészségesebb innivaló, mérsékelt fogyasztása azonban semmilyen veszéllyel nem jár."

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a cukormentes üdítők fokozzák a diabétesz kialakulásának veszélyét. Az új eredmények szerint azonban más tényezők - például az elhízás - vezetnek a betegséghez.

Dr. Hu és kutatócsoportja 40 ezer férfi adatait vetette össze, akiket 1986 és 2006 között figyeltek meg. A vizsgálatok az alanyok általános egészségi állapotát és étkezési szokásait mérték fel, kitérve az általuk fogyasztott italokra is. A résztvevők 7 százaléka szenvedett cukorbetegségben. Az eredmények szerint a naponta legalább egy alkalommal szénsavas cukros üdítőt fogyasztók 16 százalékkal nagyobb eséllyel voltak kitéve a problémának, míg a szintén cukros, de szénsavmentes italok nem bizonyultak rizikófaktornak.

Amikor semmi más szempontot nem vontak be a vizsgálatba, azt találták, hogy a mesterséges édesítőt tartalmazó italok is veszélyesek, a vérnyomást és a koleszterinszintet is figyelembe véve azonban már más eredményre jutottak. "Az elhízott emberek szívesebben vásárolnak diétás termékeket, mert ez egyszerűbb, mint fogyókúrázni." - mondta el Rebecca Brown az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet endorkinológusa. Ugyanakkor a rendszeres kávéfogyasztás - akár hagyományos, akár a koffeinmentes változat - a benne található vitaminoknak és antioxidánsoknak köszönhetően csökkenti a diabétesz valószínűségét.

Dr. Brown, aki már régóta kutatja a mesterséges édesítőszereket, úgy véli, ha fel is merülhet kétség ezek jótékony hatásaival kapcsolatban, mindenképpen egészségesebbek, mint a cukor.