Egészségügyi hírek

Éger ultimátumot adott a minisztériumnak

betegszoba.hu


A kormány egészségügyet érintő béremelési terve semmilyen módon nem nyújt biztonságot és garanciát az egészségügyben dolgozók, így különösen az orvosok pályán tartására - mondta mai sajtótájékoztatóján Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. A minisztérium közleményben reagált a felvetésre: értetlenül állnak sajtótájékoztatón elhangzottak előtt.

A "Biztonság és partnerség..." c. minisztériumi koncepció a kamara számára váratlanul, és anélkül, hogy érdemi válaszokat kapott volna súlyos felvetéseire, lezárult. Az emberi erőforrás helyzete csak látszólag van napirenden, és súlyos jogsértések tapasztalhatók szerte az egészségügyben a túlmunkaidő számítását és finanszírozását illetően. Mindezt a MOK Területi Szervezeteinek Tanácsa tegnapi ülésén elhangzottak alapján állapította meg Éger István újságírók előtt.

A testület a következő állásfoglalást és határozatokat fogadott el az egészségügyi ágazat működését, ezen belül is kiemelten a munkaerőhiányt és az orvosi életpályát illetően:

"A MOK Területi Szervezeteinek Tanácsa - mint a legfőbb operatív döntési szerve - 2008. szeptember 17-én tartott ülésén részletesen elemezte a gyógyítás körülményeit, és rendelkezésre álló információk alapján a várható helyzetet. Megállapította, hogy a "Biztonság és partnerség..." c. koncepció, a jövő évi költségvetés tervének eddig megismerhető szándékai, valamint a kormány egészségügyet érintő béremelési terve semmilyen módon nem nyújt biztonságot és garanciát az egészségügyben dolgozók, így különösen az orvosok pályán tartására, itthon maradására, utánpótlására. Az első Gyurcsány-kormány utolsó évének végén számos alkalommal deklarált kormányzati szándék - amely az egészségügyi dolgozók bérét 2013-ig az EU színvonal 75 százalékra ígérte emelni - ma már a döntéshozók emlékképei között sem szerepel, pedig a MOK által kidolgozott és évről évre reálértéken tartott orvosi életpályamodelljének bértételei jó közelítéssel megfelelnek annak.

Hozzáteszik: még a hatályos jogrendből eredeztethető jogos járandóságokat is számos esetben bírói úton kell kikényszeríteni, mivel az intézmények a generális pénzhiányra hivatkozva rendre elzárkóznak azok teljesítésétől.

A Magyar Orvosi Kamara 30 százalékos béremelést kér január 1-től az egészségügyben dolgozók számára. A szervezet elnöke az InfoRádióban azt mondta: amennyiben a kormány nem teljesíti a követelést, az orvosok tömegesen szerződést bontanak, vagy sztrájkolnak.

A minisztérium erre reagálva közleményt adott ki, melyben megdöbbenésének adott hangot. Indoklásuk szerint a kijelentések azért is alaptalanok, mert Székely Tamás még áprilisban, OEP főigazgatóként megállapodott a Magyar Orvosi Kamara vezetésével az alapellátásban dolgozók helyzetének javításáról. A megállapodás alapján az alapellátásában dolgozó orvosok 7.1 milliárd forint plusz forrást kaptak.

Mint írják, a "Biztonság és Partnerség: Feladatok az egészségügyben 2010-ig" Program külön kiemelt fejezetben foglalkozik az ágazat humánerőforrás területével, hiszen ahogy mindenütt a világon, Magyarországon is növekvő gond az egészségügyben a változó szakmai környezethez igazodó szakemberek biztosítása. Uniós forrásokból összesen egymilliárd forint támogatással humán-erőforrás monitoring rendszert alakítunk ki, ami segít a szükséges fejlesztési és szervezési döntések meghozatalában. A kérdés megoldása azonban jelentős részt nem a rendelkezésre álló forrásokon, hanem elsősorban a megfelelő képzésen, továbbképzésen, valamint az elérhető szakmai kompetenciák rendszerén múlik. Ezért tartalmazza a program a szakképzés teljes felülvizsgálatát, valamint a továbbképzési rendszer folyamatos fejlesztését. Az ágazati szakképzések, szakirányú továbbképzések, egészségügyi szakképesítéssel rendelkezők új szakképesítésének megszerzése, kompetencia- és hatáskörbővítő képzések díjtámogatására 2,8 milliárd forint keretösszegű pályázat kerül kiírásra a jövő hónap folyamán a közfinanszírozott ellátást nyújtó szolgáltatók részére, amelyet 700 millió Ft összegben képzésfejlesztési, módszertani fejlesztési célú pályázat egészít ki. Az ágazati foglalkoztatás támogatására, kiemelten a hiányszakmák körében háziorvosi és otthonápolási szolgálatok, járó és fekvőbeteg szakellátó intézmények részére foglalkoztatási célú, 3,034 milliárd forint összegű pályázat társadalmi egyeztetése zajlott le nemrégiben, a pályázat októberben megjelenik.

A tárca célja az egészségügyi ellátórendszer szerkezetátalakítása következtében felszabaduló humánerőforrás-kapacitások ágazatban tartása és mobilitásának elősegítése a struktúraváltás következtében megnyíló, bővülő szakellátásokba. Természetesen a humánerőforrás fejlesztése egy hosszabb folyamatot jelent, de az ez évi és jövő évi uniós pályázatok a kérdés hatékony megoldását teszik lehetővé - állítja az Egészségügyi Minisztérium.