Egészségügyi hírek

Drága és gyenge az amerikai egészségügy

betegszoba.hu


Annak ellenére, hogy a világ legdrágább egészségügyi rendszerét tartják fenn, az Egyesült Államok mégis elmarad más iparosodott országok mögött az egészségügyi szolgáltatások minősége tekintetében, áll egy csütörtökön közzétett beszámolóban.

A privát Nemzetközösség Alapítvány riportja szerint az USA rendszere nem hatékony, egyenlőtlen és következetlen politikán alapszik. "Az USA kétszer annyit költ fejenként az egészségügyre, mint a többi nagy ipari országok, és a költségek folyamatosan és gyorsabban emelkednek, mint a bevétel" - áll szintén a beszámolóban. "Ekkora befektetésből több hasznot remélnénk."

Az alapítvány százpontos rendszerben 37 kategóriában - köztük az elérhetőség, az ellátás minősége és hatékonysága tekintetében - pontozta az egészségügyi rendszert. Az amerikai átlag 65 pont, ami kettővel kevesebb a 2006-ban végzet hasonló felmérés eredményéhez képest. A pontszámot más országok, valamint a legjobban teljesítő amerikai államok, megyék és kórházak pontszámaival vetették össze. "Kimutattuk, hogy egyre nehezebb Amerikában egészségügyi ellátáshoz jutni, és hogy az ellátás minőségében nagy egyenlőtlenségek tapasztalhatók. A hatékonyság és a méltányosság is számos kívánnivalót hagy maga után" - írja az alapítvány.

Az Egyesült Államok a 19 iparosodott államot felvonultató lista utolsó helyén kullog, ha az idő előtti  - például a megfelelő és gyors kezeléssel megelőzhető szívroham miatti - halálozásról van szó, áll a riportban. Akár 101 ezer halálesetet előzhetnének meg, ha az USA-ban sikerülne elérni a legjobban teljesítő országok, Franciaország és Japán mutatóit. A csecsemőhalálozás még mindig szintén magasabb az Államokban, mint a többi ipari országban. Csökken az ellátásra való jogosultak száma, egyre több amerikainak nincs, vagy nem megfelelő a biztosítása. A 2001-es 61 millióhoz képes 2007-ben már 75 millió dolgozó korosztályú felnőttnek nem volt biztosítása, vagy nem volt az megfelelő. Az amerikaiak szerint egyre többet késik az orvossal való időpont-egyeztetés is. 2007-ben, csakúgy, mint 2005-ben, a beteg amerikai felnőttek kevesebb mint felének sikerült gyorsan orvos elé kerülnie.

A hatékonyságon is van mit javítani. Még mindig vannak betegek, akiken kétszer végzik el ugyanazt a vizsgálatot, akiket feleslegesen vesznek fel a kórházba. Magas az adminisztráció költsége is és idejétmúlt a dokumentálás módja. Amerikában csak az orvosok 28 százaléka használ elektronikus dokumentációt, míg ugyanez a szám a vezető országokban csaknem eléri a 100 százalékot. Az amerikai kormányhivatalok és más források adatain alapuló beszámoló kiemelte azokat a területeket is, ahol fejlődést tapasztaltak, így a kórházak javuló biztonságát, valamint a fejlettebb cukorbetegség és magas vérnyomás kontrollt is.