Egészségügyi hírek

D-vitaminnal megelőzhető a csonttörés


Ha az ápolási otthonokban élők D-vitamin pótlást kapnak, csökken az esések gyakorisága - állítják ausztrál kutatók. Emellett a felügyelet mellett végzett testmozgás és a többtényezős beavatkozások is jó hatásúak lehetnek.

Az ápolási otthonokban élő vagy kórházban fekvő időseknél sokkal gyakrabban fordulnak elő esések, mint a közösségben élőknél. Ilyenkor az esések következtében nagyobb eséllyel jönnek létre fejsérülések és csonttörések, a csípőtáji törések például tízszer gyakoribbak az ápolási otthonokban. A törések megelőzésével az idősekre és családjukra nehezedő stressz is csökkenhetne, azonban mivel számos tényező vezethet eséshez, a megelőzés elég nehéz.

"A legtöbb megelőzési módszer több elemből áll, így nem lehet a különböző intézkedések hatását egyesével vizsgálni" - mondta el Ian Cameron, a Sydney Egyetem Orvosi Karának kutatója, aki csapatával összesen 41 tanulmány 25 422 betegére vonatkozó adatait nézte át.

Öt vizsgálat szerint a D-vitamin pótlásával megelőzhetők az esések, emellett a kórházakban a torna, gyógyszerek és a megfelelő segédeszközök együttese is hatásosnak bizonyult, de csak képzett team esetében.  A fokozott felügyelet és a különböző riasztórendszerek hatékonyságáról jelenleg még nem állnak rendelkezésre adatok.