Egészségügyi hírek

Csak ötből egy ember mond igazat, ha azt állítja: jól van

Medipress


”Hogy vagy?” - kérdezzük embertársainkat naponta akár többször is, és a válasz általában: ”kösz, jól vagyok”. Az igazság azonban az, hogy ötből csupán egy ember mond igazat akkor, amikor állítja, hogy jól van.

Az átlagos brit felnőtt hetente nagyjából 14 alkalommal mondja azt, hogy „jól vagyok", ugyanakkor az emberek harmada hazudik ilyenkor. Legalábbis ez derül ki a 2000 fő részvételével készült kutatásból, amely a Mental Health Foundation (MHF) megbízásából készült. Huszonkét százalék szinte mindig hazudik, tudjuk meg.

Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy a többség nem is vár őszinteséget a kérdés feltevésekor: 59 százalék számít arra, hogy eleve őszintétlen választ fog kapni a „hogy vagy?" kérdésre.

„Talán úgy tűnik, hogy az emberek többsége szívesen beszél az érzéseiről, a valóságban a többség inkább az egyszerűbb utat választja: rávágja a kérdésre, hogy jól van, függetlenül attól, hogy ez tényleg igaz-e" mondja a kutatást vezető Jenny Edwards, az MHF vetetője.

A szakember szerint a hogylétről érdeklődő kérdés a támogató közeg illúzióját adja, mintha az adott közösség tagjai valóban törődnének a másik lelki állapotával, és szükség esetén segítséget is nyújtanának. Az emberek ötöde ezzel szemben úgy gondolja, hogy örülne, ha a valóságban több érzelmi támogatást kapna a környezetétől.