Egészségügyi hírek

Butulás fogvesztéstől?


A foghiány memóriagyengítő hatásának oka a perifériás idegeket érő csökkent ingerek lehetne, de nem zárható ki a rágás kiesése miatti egyes tápanyagoktól való tartózkodás sem.

Az öregedéssel természetessé válnak a foghiányok, és a mentális képességek hanyatlása - azonban a két utóbbi folyamat egymást is erősíti. A European Journal of Oral Sciences nevű újságban közölt tanulmány 273 egyénre terjedt ki (életkor 55 és 80 év között).

A vizsgálat megállapította, hogy a több saját foggal rendelkezők memóriája 4 százalékkal jobban működik. A résztvevőknek 10-22 foga volt - szemben a normális 32-vel. 70 százalékban az összes rágófog hiányzott. A mentális képességeket memóriatesztek segítségével mérték fel, melyen általában a több foggal rendelkezők teljesítettek jobban.

A jelenség magyarázatából nem leheti kizárni a rágási mozgáskor keletkező agyi véráram-növekedés szerepét, azonban az Umea Egyetem (Svédország) munkatársai mégis más okokra vezették azt vissza: az állkapocsból bejövő érző ingerek az agyban a memória szerveződéséért felelős területet, a hippokampuszt aktiválják: kevés fog, kevés inger, csökkent hippompusz aktivitás, rosszabb memória.

A megállapítás félig-meddig összecseng a Kalifornia Egyetem kutatóinak véleményével, akik szerint a foghigiénés szokások alapvetően befolyásolják a demencia kockázatát. Ezen vizsgálat 18 éves időszakban 5500 idősödő egyénre terjedt ki, akiknél megállapították, hogy szemben a többszöri alkalommal, a napi csupán egyszeri fogmosás 65 százalékkal növelte a mentális hanyatlás kialakulásának esélyét.