Egészségügyi hírek

Bölcsebbek az idős emberek


Az öregedés egyik jó oldala az, hogy az emberek valóban bölcsebbek lesznek a korosodással, állítják a kutatók. Az idősebbek inkább képesek meglátni a stresszes helyzetek pozitív vonásait és jobban együtt éreznek a szerencsétlenebb sorsúakkal, mint a fiatalok, ez derült ki a Kaliforniai Egyetem tanulmányából.

A tanulmány eredményei - melyek a Psychology and Aging című folyóiratban jelentek meg - alátámasztják azt az elképzelést, hogy az érzelmi intelligencia és a kognitív képességek valóban fejlődnek 60 éves kor felett, ami előnyökhez juttatja őket a személyes kapcsolatokban és a munkahelyen.

"Egyre inkább úgy látszik, hogy az idősebbek inkább a társas kapcsolatokra, gondoskodásra összpontosítanak. Az evolúció oly módon hangolhatta be az idegrendszerünket, mely optimális ezekhez az interperszonális és érzelmi tevékenységekhez." - nyilatkozta a tanulmány vezetője, Robert Levenson pszichológus. Munkatársaival több megfigyelést is végeztek azzal kapcsolatban, hogy miként változnak az életkor előre haladtával az érzelmi stratégiák és válaszok. Az egyik tanulmányban 144 ember vett részt, 20, 40 és 60 év körüliek, akik semleges, szomorú és undorító filmrészleteket néztek meg. Az idősek tudták leginkább pozitív színben feltüntetni a negatív jeleneket a pozitív újraértékelés nevű módszerrel. Ez a mechanizmus az élettapasztalaton alapszik.

A húszas és negyvenes éveikben járó résztvevők jobban ki tudtak kapcsolni, és elvonni a saját figyelmüket a kellemetlen jelenetektől. Ezt hívják a közönyösség módszerének, jegyezték meg a kutatók. A következtetéseik szerint "az idősebbeknek valószínűleg jobbat tesz, ha érzelmileg érintettek maradnak, és a pozitív újraértékelés segítségével küzdenek meg a nehézségekkel, és nem elhatárolják magukat az olyan helyzetektől, melyek javíthatják az életminőséget."