Egészségügyi hírek

Az új műkezek már képesek fogni

betegszoba.hu


A legújabb műkézzel a beteg meg tudja fogni a bankkártyát, mutatóujjával gépelhet, és maximum 20 kilós táskát is cipelhet. A világ első kereskedelemben kapható műkeze külön mozgatja minden ujját, és számos módon képes a fogást is biztosítani.

A Heidelbergi Egyetemi Ortopédia Klinikán egy beteg két friss fejlesztésű műkezet is tesztelhetett a világon elsőként. A 18 éves Sören Wolf, aki egy kézzel született, a skót gyártású "i-Végtag"-ot a német "Fluidhand"-del hasonlíthatta össze. Tapasztalatai alapján nagyon lelkes az új művégtagok lehetőségeivel kapcsolatban. A heidelbergi Felső Végtag Osztály igazgatója, Simon Steffen nagyra értékeli első betegük tapasztalatait.

Az i-Végtag mind az öt ujjával fogja meg a tárgyakat, ami jelentős előny a korábbi műkezekkel szemben. Bonyolult elektronika és öt beépített motor teszi lehetővé az ujjak egyenkénti mozgatását. A hüvelykujj passzív mozgatása számos fogáslehetőséget eredményez. A műkezet a beteg végtagcsonkjának izmaiból a bőrfelszínen keresztül elvezetett elektromos jelek vezérlik. A működéshez szükséges energiát elemek biztosítják.

A karlsruhei fejlesztésű Fluidhand gyártása még nincs megoldva, így egyelőre csak egy prototípus áll rendelkezésre, melyet Heidelbergben tesztelnek. Elődjeivel ellentétben a műkéz képes akár egyenetlen felszínű tárgyakat is körülzárni. A nagy felüleltű érintkezés és a puha, passzívan formálódó elemek lényegesen csökkentik az ilyen tárgyak megragadásához szükséges erőt. Ez a kéz sokkal puhább és rugalmasabb is, összességében természetesebb, mint a hagyományos kemény protetikai eszközök.

A két műkéz összevetéséből - úgy tűnik - a póklábhoz hasonlóan működő Fluidhand kerül ki győztesen, ám jelentős hátránya, hogy egyelőre nem gyártják. A hüvelyk-, a mutató- és a középső ujj egyarán egymástól függetlenül mozgatható, és az eszköz visszacsatolásként információt ad viselőjének a fogás erősségéről.