Egészségügyi hírek

Az iskolázottabb nők kevésbé híznak el


Egy új kormányzati kutatásból kiderült, hogy a jobban képzett és legalább közepes bevétellel rendelkező háztartásban élő nők kevésbé elhízottak, mint azok, akik nem annyira iskolázottak és keveset keresnek.

A férfiak körében nem mutatkozott statisztikailag szignifikáns különbség az elhízás és kereset között, az iskolázottság is csak minimálisan befolyásolja a testsúlyt. Az amerikai felnőtt lakosság körében minden harmadik ember (kb. 73 millió fő) elhízott, ami azt jelenti, hogy legalább 15 kg-mal súlyosabbak a kelleténél. A súlyfelesleg növeli a cukorbetegség, a szívbetegség, néhány rákfajta és más betegségek kockázatát.

"Az elhízás és a jövedelem összefügg, de ez nem egyszerű történet." - mondta Cynthia Ogden, a Nemzeti Egészségügyi Statisztikai Központ epidemiológusa. "A gazdaságtársadalmi helyzet e két meghatározó eleme inkább hat a nőkre, mint a férfiakra."

Jennifer Lovejoy az Elhízás Szövetség elnöke szerint az alacsonyabb jövedelmű nők esélyesebbek az elhízásra az olyan környezeti faktorok miatt, mint a testmozgásra alkalmas biztonságos helyek hiánya és a könnyen elérhető gyorséttermek.

Az eredményekből kiderül továbbá:

A 77 000 dollárnál (kb. 17 000 000 forint) magasabb éves jövedelemmel rendelkező négytagú családoknál a nők 29 százaléka elhízott. Azoknál a családoknál, ahol évente 29 000 dollárnál (6 400 000 forint) kevesebb kerül a kasszába, a nők 42 százaléka küzd túlsúllyal. A férfiaknál ez az arány 33 százalék illetve 29 százalék, mely nem jelent statisztikailag jelentős eltérést.

A főiskolát végzett nők 23 százaléka elhízott, ami jóval kevesebb, mint a kevésbé iskolázott nők körében megállapított 42 százalék.

Az elemzést a Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés adatai alapján végezték el, mely az elhízás mértékének megállapításához használt arany standard. Ez egy kiterjedt felmérés, melynek során valóban megmérik a résztvevők magasságát és súlyát, nem csak bemondás alapján rögzítik.