Egészségügyi hírek

Az időskori makuladegeneráció veszélyei

betegszoba.hu


Ausztrál kutatók szerint az időskori makuladegenerációban szenvedő betegeknek kétszer akkora az esélye, hogy szívrohamot, vagy gutaütést kapjanak. Az összefüggés talán a betegségek közös kockázati tényezőinek köszönhető.

Az időskori makuladegeneráció a szemfenéken az ideghártyát érintő megbetegedés. A kórképre a retina éles látásért felelős központi részeinek károsodása jellemző. A makuladegeneráció a vakság egyik leggyakoribb oka a fejlett országokban, és elsősorban az idősebb korosztályt érinti, jelenleg nem gyógyítható.

Dr. Paul Mitchell a Sydney Egyetem Szemészeti Klinikája Látáskutatási Központjának kutatója, a mostani vizsgálat vezetője szerint a makuladegeneráció későbbi stádiuma különösen hajlamosít a szív-, illetve agyérkatasztrófák (gutaütés, stroke) kialakulására. Dr. Mitchell szerint a szemészeknek és a háziorvosoknak is tisztában kell lenniük azzal, hogy a makuladegenerációban szenvedő betegek esélye megnő a szívrohamra és a strokera. Emiatt az ilyen betegeknél fokozottabban kell ügyelni a szív- és érrendszeri rizikófaktorok - dohányzás, magas vérnyomás, magas vérzsírok - ellenőrzésére.

A szakember váltal vezetett vizsgálatba 3654 49 év feletti résztvevőt vontak be. Öt év múlva 2335, 10 év elteltével pedig 1952 betegről sikerült újra adatokat gyűjteni. Az eredményeket a British Journal of Ophthalmology-ban tették közzé.

Kiderült, hogy a 75 év alatti enyhe makuladegenerációban szenvedő betegek infarktus és stroke kockázata megduplázódott tíz év alatt, míg a súlyosabb szembetegség a szívroham rizikóját ötszörösére, a strokét tízszeresére növelte.

Ugyanez a szakfolyóirat számolt be arról is, hogy brit kutatók azonosítottak egy gént, melynek kifejeződése különbözik az egészséges és a makuladegenerációban szenvedő embereknél. Az új gén terméke egy gyulladásos folyamatokban szerepet játszó anyag, az interleukin 8. Hamarosan tehát elképzelhető, hogy az időskori makuladegeneráció szűrésére genetikai vizsgálatot fognak bevezetni.