Egészségügyi hírek

Az időskori botladozások oka az agyi keringésben keresendő


Egy új kutatás szerint a magas vérnyomás megváltoztathatja az ember agyi keringését, és ez vezethet az időskorban oly gyakori elesésekhez.

A Dr. Farzaneh A. Sorond által vezetett kutatás a Brigham and Women's Hospital, a Hebrew SeniorLife's Institute for Aging Research és a bostoni Harvard Medical School közös munkája.  Sorond és kollégái összesen 419, 65 évnél idősebb nőt és férfit vontak be a vizsgálatba.
A résztvevők járóképességét gyaloglógépeken figyelték meg, agyi keringésüket pedig ultrahanggal vizsgálták. Majd a vizsgált személyeket vagy hozzátartozójukat megkérdezték, hogy az elmúlt két évben a résztvevő hányszor esett el. 

A Neurology folyóirat május 18-i számában megjelent tanulmány leírja, hogy a résztvevők azon 20 százaléka, akinél a legkisebb változás volt tapasztalható az agyi keringésében, 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel esett el, mint az a 20 százalék, ahol a keringés a legnagyobb mértékben változott.  Másképp fogalmazva, a legmagasabb véráramlási szinttel rendelkezőknél egy év alatt az átlagos elesési arány kisebb volt 1-nél, míg azoknál, akiknél az agy véráramlási szintje a legalacsonyabb volt, az elesési arány 1,5 volt. 

"60 évesen az emberek 85 százalékának még megvan a normális járóképessége" - mondta Sorond a sajtóközleményében. "85 éves korukra azonban az idősek csupán 18 százaléka tud rendesen járni.  Kutatásunk eredményei szerint a rendszeres mozgásgyakorlatok, illetve a magas vérnyomás kezelése hatásos mód lehet az elesések megelőzésében. A magas vérnyomás ugyanis hatással van az agy keringésére, és ezáltal okozhat elesést" - tette hozzá a kutatónő.  Az Egyesült Államokban évente 1,8 millióan részesülnek elesés utáni sürgősségi ellátásban, és 16 ezer ember meg is hal az elesés következtében, jegyzik meg a kutatók.