Egészségügyi hírek

Az idősebbek között viszont ritka az óvszerhasználat


Az amerikaiak idős korukig élvezik a szexet, de - legalábbis az óvszerhasználat tekintetében - felelősségteljesebben gondolkodnak róla tizenéves korukban. Az eredmény a szexuális viselkedésről készült, évtizedek óta a legnagyobb szabású amerikai felmérésből derült ki.

A tizenévesek többsége nem él nemi életet, de ha mégis, az óvszerhasználat "normatív" viselkedéssé vált - állítja a Journal of Sexual Health folyóiratban közzétett tanulmány. A kamasz fiúk a legutóbbi 10 alkalmat tekintve a közösülések 79 százalékában használtak óvszert, a lányok pedig ez az arány 58 százalék volt. Az óvszerhasználat azonban az életkor előrehaladtával visszaesik, és 50 éves korra már csak minden ötödik férfi, illetve minden negyedik nő használ óvszert.

Az adatokat az Indiana Egyetem kutatói gyűjtötték össze, akik 5865 tizennégy és kilencvennégy év közötti amerikai szexuális tapasztalatait és óvszerhasználatát vizsgálták. Az óvszerhasználat visszaesése nem a szexuális aktivitás hiányát jelenti az amerikaiak körében, mert az amerikaiak a tanulmány szerint egész idős korukig (80 éven felül) fenntartják nemi aktivitásukat. "Mivel azonban az életkornak köszönhetően felszabadulnak a fogamzás okozta aggodalmaktól, nem veszik figyelembe azt, hogy továbbra is védekezniük kell nekik és partnereiknek a nemi úton terjedő betegségekkel szemben" - állítják a kutatók.

A mostani tanulmány előtt 60 évvel Dr. Alfred Kinsey, szintén az Indiana Egyetem kutatója készített mérföldkőnek számító ilyen jellegű felmérést, amit 1994-ben követett egy újabb hasonló, országos vizsgálat. A most közzétett felmérés a 80 éves életkori skálának köszönhetően az eddigi legszélesebb körű kutatás a szexuális viselkedésről és óvszerhasználatról. Az eredmények kulcsfontosságúak az egészségügyi szakemberek számára, akik a HIV, a nemi úton terjedő betegségek és a nem kívánt terhességek ellen folytatnak küzdelmet.