Egészségügyi hírek

Az erőtlenséget egészségügyi problémák okozzák az időseknél

betegszoba.hu


Az időskori gyengeség gyakran összefügg az egészségügyi problémákkal, a kórházi kezelések és a halálozások magasabb arányával, állítja egy új amerikai tanulmány.

Habár a kedvetlenség az öregkor egyik velejárója, a fáradtság érzésének oka van, állítják a Columbia Egyetem Egészségügyi Központjának (CUMC) kutatói a Journal of Gerontology augusztusi számában.

Több mint 2100 New York-i lakost vizsgáltak meg 65-104 éves korig. Minden ötödikük gyengeségre panaszkodott, és szinte egész nap csak a karosszékben ücsörögtek. "Az orvosok számára a tanulság az, hogy az erőtlenség széles körben elterjedt jelenség, de egyáltalán nem normális." - mondta a szerző, Dr. Matthew Maurer, a CUMC klinikai gyógyszertani adjunktusa.

Tanulmányának résztvevői közül erőtlennek nyilvánította azt, aki energiahiányra hivatkozva üldögélt egész nap, és az alábbi hat kijelentés közül legalább kettőt jellemzőnek tartotta magára: "Mostanában nincs elég energiám.", "Az elmúlt hónapban kicsit lelassultam.", "Az elmúlt hónapban kevesebbet tevékenykedtem.", "Reggelente sokkal lassabb vagyok.", "Fáradtan ébredek.", "Naponta több, mint két órát szunyókálok."

A kutatók felfedezték, hogy az erőtlennek nyilvánított résztvevők 18 %-a számolt be izületi gyulladásról, alvási zavarokról, szív-és érrendszeri betegségekről, vagy más egészségügyi zavarokról. Kétszer annyi időt töltöttek kórházban, a sürgősségi osztályon és házi gondozásban. Az erőtlenséget kapcsolatba hozták azzal is, hogy a résztvevők 60 %-kal nagyobb eséllyel haltak meg a felmérést követő 6 éven belül.

Erőtlenséget többek között okozhat szív-és veseelégtelenség, izületi gyulladás, tüdőbetegség, vérszegénység és depresszió.