Egészségügyi hírek

Az elhízás növeli a vesekő kialakulásának kockázatát


Az elhízás -annak mértékétől függetlenül - kétszeresére emeli a vesekövek kialakulásának kockázatát - derült ki a Johns Hopkins Egyetem kutatóinak új tanulmányából.

Korábban úgy vélték, a rizikó egyenes arányban áll az elhízás mértékével. Az elmúlt évtizedben számos epidemiológiai vizsgálat mutatott ki szoros összefüggést az elhízás és a vesekövesség között és mivel az elhízás előfordulása az egész világon növekszik, Brian R. Matlaga, az Egyetem urológus docense munkatársaival annak járt utána, vajon a kockázatot az elhízás foka is befolyásolja-e.

A kutatók összesen 95 598 ember adatait elemezték 2002 és 2006 között és azt találták, hogy a 30 feletti testtömegindex (BMI), vagyis az elhízás kétszeres kockázatot jelent a normál súlyúakhoz viszonyítva, függetlenül attól, hogy milyen mértékben voltak a résztvevők elhízottak.

Matlaga szerint a kockázatemelkedés oka egyelőre nem ismert, de valószínűleg anyagcsere- vagy hormonális tényezők, továbbá a magas sótartalmú étrend játszhat szerepet ebben.