Egészségügyi hírek

Az életkorral összezavarodnak a hajhagymák, és bőrré válnak

Medipress


A haj ritkulásáért vagy a kopaszodásért az összezavarodott őssejtek okolhatók.

A fejbőrben lévő őssejtek némán várakoznak a hajhagymákban egészen addig, amíg nem lesz szükség rájuk. A kutatók most rájöttek, hogy a sejtek, amelyeket a szervezet arra tesz félre, hogy hajtermelő hajhagymákká váljanak, bőrré alakulhatnak át.

A szakértők a Science című szakfolyóiratban arról számoltak be, hogy a sejtek az öregedésük során számos hibát halmoznak fel a DNS-ükben, melynek hatására más utat járnak be, és hajhagymák helyett bőrsejtekké válnak. A fejbőrben lévő őssejtek a test többi részében lévő őssejtektől eltérően rendszeres ciklusokban regenerálódnak. Rendelkeznek egy növekedési fázissal, amelyet egy nyugalmi szakasz követ, amikor a sejt nem termel hajat. A kutatók ennek a be-kikapcsolási ciklusnak a vizsgálatát tartják a legfontosabbnak.

A Tokiói Orvos- és Fogorvostudományi Egyetem munkatársai Emi Nishimura professzor vezetésével ezt a regenerációs ciklust vizsgálták idős egerekben. Felfedezték, hogy a sejtek öregedésével hibák halmozódnak fel az egerek DNS-ében. Ez az idős korral járó károsodás, amely minden egeret érint, elpusztít egy bizonyos kollagén fehérjét. Amint a kollagén elpusztul, ez jeleket vált ki az őssejtekben, amelyek következtében az őssejtek fejlődésének módja megváltozik. Ahelyett, hogy hajtermelő hajhagyma sejtekké válnának, úgynevezett epidermális keratinocita bőrsejtekké válnak. Ezek az új bőrsejtek aztán kijutnak a hajhagymából a fejbőr felszínére, ahol a normál bőrváltás során lehámlanak. Mivel azonban nem pótlódnak, a hajhagyma összezsugorodik, egyre kisebb lesz, míg végül eltűnik, és a környező bőr részévé válik.

A kutatók ez alapján úgy vélik, hogy a 17A1 kollagén fehérje a hajhullás elleni kezelések célpontjává válhat a jövőben.