Egészségügyi hírek

Az éjszaka és a hétvége nem kedvez a szívinfarktusos betegeknek


Nagyobb kockázattal kell számolnia annak, aki munkaidőn kívül, éjszaka vagy hétvégén szorul ellátásra szívinfarktus vagy agyvérzés miatt, szemben a baleseti sebészetre érkezőkkel- írják a Pennsylvaniai Egyetem Orvosi Karának munkatársai.

Az éjszaka, vagy a hétvége során autóbalesetet, lőtt vagy késeléses sérülést szenvedő betegek esetén nem áll fenn az a kockázat, ami a szívinfarktusos, agyvérzéses, és más időfüggő betegségeknél tapasztalható a munkaidőn kívüli időszakban . Ellentétben a korábbi tanulmányokkal, melyek azokkal a szívbetegekkel és idegrendszeri megbetegedésekkel foglalkoztak, akik az éjszaka során, vagy a hétvégén kerültek sürgősségi ellátásra, a traumás betegeknél nem volt tapasztalható hátrány.

A tanulmány, melyet január 22-én az Eastern Association for the Surgery of Trauma  éves találkozóján mutattak be, rámutat, hogy a traumatológiai ellátás személyzeti beosztása és szervezettsége biztonságot nyújt a súlyosan sérült betegek számára. A regionális rendszer, mely magába foglalja az ambuláns ellátást, illetve a helikopterrel történő szállítást, biztosítja, hogy ne legyen időveszteség, illetve gyorsan elérhetővé teszi a radiológiai diagnózist, a műtétet és az intenzív kezelést.

A traumatológiai osztályok működése, mint azt a Pennsylvaniai Egyetem példája is mutatja, abban különbözik a többi orvosi osztálytól, hogy a sebészeti ellátás a nap 24 órájában, a hét minden napján, az év 365 napján biztosított.

"A szívinfarktusos, vagy a stroke-os betegek olyan körülmények között találják magukat, melyek között állapotuk nem kezelhető optimálisan - főként éjszaka, és a hétvégén. Mi viszont bebizonyítottuk, hogy a sérüléssel járó betegeknél ilyen irányú hiányosság nem áll fenn" - nyilatkozta Dr. Brendan G. Carr, a tanulmány vezető szerzője, a Sürgősségi Ellátás, Biostatisztiai és Járványügyi Osztályának munkatársa.

A "hétvégi hatás" tanulmányozása során Carr és munkatársai 4382 traumás eset adatait elemezték, akiket 2006 és 2008 között láttak el. Ebből 34% érkezett hétvégén, 23% éjszaka. A kutatók kimutatták, hogy ezek között a betegek között nem nagyobb a halálozási arány, mint a munkaidőben érkezettek között. Sőt, akár jobban is hozzájuthatnak a megfelelő ellátáshoz.

"Talán a vizsgálat üzenete az lenne, hogy a traumatológusok nem futnak ki az időből, mely a betegség kimenetelét meghatározza, kevésbé, mint az egyéb sürgősségi állapotot ellátó orvosok" - tette hozzá.