Egészségügyi hírek

Az Egészségügyi Minisztérium is "szigetel"

betegszoba.hu


Az Egészségügyi Minisztérium is ott lesz a Szigeten: állandó programjai mellett - prevenció, szűrőprogramok, installáció a dohányzás káros következményeiről, leszoktató központ CO mérés - lesznek interaktív programok is: a 'szigetlakók' kérdőíveket tölthetnek ki, kérdéseket tehetnek fel, kerekasztal beszélgetéseken vehetnek részt az AIDS-ről, illetve a dohányzás káros hatásairól. Ingyenes szűrővizsgálatokat biztosítanak - AIDS/HIV -, lesz óvszerosztás, ötnapos dohányzás-leszoktató program néhány vállalkozó kedvű önkéntes szigetlakóval.

Mivel a HIV-fertőzöttség egyre nagyobb népegészségügyi probléma, a szűrővizsgálatok kiemelt fontosságúak a másodlagos prevenció területén. Ennek megfelelően az Egészségügyi Minisztérium a Sziget fesztivál ideje alatt biztosítja a helyszínen történő anonim HIV szűrést a résztvevők számára. A szűrést az Országos Epidemiológiai Központ gyakorlott munkatársai végzik. Az érdeklődő Sziget-lakókat augusztus 13-15-én délutánonként 15.00-19.00 óra között fogadják. A fél órán belül eredményt adó gyorsteszt képes mind a HIV 1, mind a HIV 2 vírus elleni ellenanyag kimutatására. Akiknél a teszt pozitív eredményt ad, tájékoztatást kapnak arról, hogy hová fordulhatnak, hol ismételtethetik meg a HIV tesztet.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet szakemberei táplálkozással kapcsolatos szűréseket végeznek, test összetételt mérnek valamint táplálkozási tanácsadást, felvilágosítást adnak, amelyben az egészséges táplálkozás prioritást kap. Újra lesz Zöldség - Gyümölcs Program, amelynek keretén belül gyümölcsöt is osztanak.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet munkatársai a Fesztivál teljes ideje alatt - a dohányzással kapcsolatos kérdőívvel szondázzák a szigetlakókat illetve szórólapokat is osztanak. Szénmonoxidmérő eszközzel a dohányzás káros hatásait mutatják be. Hasonlóan kiemelt téma a drogfogyasztás élettani hatásainak bemutatása, a drog egyénre és személyközi kapcsolatokra meghatározó szerepe. A magánélet és az egészség kultúrája program sorozaton belül központi helyet kap a HIV-AIDS tanácsadás, az alkalmi kapcsolatok és annak következményei, a felelősség kérdése. A tanácsadást óvszerosztással is kiegészítik. Az Életmód-programblokkon belül a táplálkozás, a testmozgás, a BMI index lesz középpontban.

Az ÁNTSZ Közép-magyarországi Regionális Intézetének kollegái mentálhigiénés tanácsadás mellett, a védőoltásokról, a kullancsveszélyről, az HIV-AIDS-ről is felvilágosítás adnak. A fiatalok figyelemének felkeltésére különböző játékokkal készülnek (kirakós, mágneses, számítógépes projektoros) és többféle teszt is rendelkezésre áll majd. A felvilágosítás mellett különböző szűrések várják a szigetlakókat: vérnyomás-mérés, vércukor- és koleszterinszint mérés, szív- érrendszeri betegségek kockázatbecslése, orvosi tanácsadás.